Przepis#360 Bezglutenowe ciasto z truskawkami

Witajcie, lato to idealna pora na lekkie ciasta z owocami! Korzystając z sezonu truskawkowego przygotowałam ucierane bezglutenowe ciasto z wykorzystaniem właśnie tych owoców. Przepis jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. Poza sezonem można wykorzystać inne owoce jak na przykład jabłka czy gruszki.

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Wartości odżywcze na całość: 1037 kcal; B: 6 g; W: 34 g; T: 17. 

  • 60 g mąki ryżowej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 3 łyżki pokrojonych w kostkę truskawek

Wykonanie

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z ksylitolem na puszystą masę. Do masy żółtkowej wlej olej. Dodaj śmietanę i chwilę wszystko miksuj Na koniec wsyp mąkę mieszając do uzyskania jednolitej gładkiej masy.  Na koniec dodaj ubite białka i wymieszaj masę łyżką. Do masy wsyp pokrojone w kostkę owoce.  Ciasto przełóż do formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około30-35 minut.

Smacznego!

Weronika.

Polecane

Dodaj komentarz