Witajcie, w upalne dni nic lepiej nie smakuje jak sernik na zimno. A wykorzystując sezon warto go zrobić z truskawkami. Moja wersja deseru jest bez glutenu, dodatku białego cukru oraz możliwa do przygotowania bez laktozy (użyj jogurtu bez laktozy). Przygotowanie sernika jest bardzo proste. Nie potrzebujesz miksera! Bazą ciasta jest ser twarogowy oraz jogurt grecki oraz truskawki. Skusisz się na kawałek?:)
Składniki (forma o średnicy 16 cm)
Sernik podziel na 8 części: 1 porcja to: 128 kcal w tym: B: 6 g W: 12 g T: 7 g
Masa serowa
- 230 g sera twarogowego
- 370 ml jogurtu greckiego
- 18 g żelatyny
- 2 łyżki ksylitolu
- 110 ml gorącej wody
Masa truskawkowa
- 360 g musu z truskawek
- 15 g żelatyny
- 1 łyżka żelatyny
- 70 ml gorącej wody
Wykonanie
Masa serowa
W gorącej wodzie rozpuść żelatynę i zostaw do delikatnego przestudzenia. Jogurt zblenduj z serem oraz ksylitolem. Następnie bardzo powoli wlewaj żelatynę cały czas mieszając. Formę wyłóż folią spożywczą. Wlej 1/2 serowej masy do formy i włóż na 5-10 minut do zamrażalnika. Pozostałą masę mieszaj co jakiś czas.
Masa truskawkowa
W gorącej wodzie rozpuść żelatynę i zostaw do delikatnego przestudzenia. Zblendowane truskawki wymieszaj z ksylitolem. Następnie powoli wlewaj żelatynę do masy cały czas mieszając. Wylej 1/2 masy na serową warstwę (sprawdź czy delikatnie zastygła) i schowaj do zamrażalnika na 5-10 minut. Następnie wlej drugą część serowej masy. Ponownie schowaj do zamrażalnika aż masa delikatnie zgęstnie. Na koniec wylej pozostałą część truskawkowej masy. Przełóż sernik do lodówki by dokładnie się schłodził.
Gotowe ciasto możesz udekorować truskawkami lub masą z serka czy śmietany.
Smacznego!
Weronika.