Witajcie, proste czekoladowe babeczki z czekoladowym kremem. Babeczki powstały na bazie dwóch rodzajów mąki: owsianej bezglutenowej oraz mąki ziemniaczanej dzięki czemu ciasto jest bezglutenowe. Aby wzbogacić smak możesz dodać np. sok z pomarańczy zamiast mleka. Do osłody wykorzystałam ksylitol ale możesz go zamienić na inny słodzik. Wierzch ciasta udekorowałam masą na bazie serka homogenizowanego z dodatkiem mąki kokosowej (dla zagęszczenia masy) oraz kakao ale możesz ten etap pominąć i zostawić babeczki bez kremu.
Składniki (6 średnich babeczek)
Kcal (1 babeczka) 210 kcal w tym: B: 9 g W: 26 g T: 9 g
- 120 g mąki owsianej bezgutenowej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki ksylitolu
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 25 g oleju kokosowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 łyżek mleka roślinnego lub zwykłego
Krem
- 200 g serka homogenizowanego
- 2 łyżeczki mąki kokosowej
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 1,5 łyżeczki kakao
Wykonanie
W rondelku rozpuść olej kokosowy oraz kakao. Całe jajka miksuj przez chwilę. Dodaj mleko. Powoli wsypuj wymieszane oba rodzaje mąki oraz sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj wystudzony olej z kakao. Wymieszaj do połączenia składników. Masę przełóż do foremek na babeczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Wystudź.
Przygotuj masę. Serek homogenizowany wymieszaj z mąką kokosową, ksylitolem oraz kakao na jednolitą masę. Udekoruj babeczki.
Dodatkowo wierzch możesz posypać startą czekoladą lub kakao.
Smacznego!
Weronika.