Witajcie, orzechowo-kokosowa tarta na bezglutenowym kruchym spodzie to ciasto inspirowane znanym batonikiem (Kinder Bueno Coconut). Spód powstał na bazie dwóch rodzajów mąki: kukurydzianej oraz ryżowej (możesz zrobić z tylko jednego rodzaju mąki lub zamienić na inną bezglutenową) oraz kilku innych składników takich jak miód, żółtka oraz olej kokosowy. W tym przepisie miód możesz zamienić na inny płynny słodzik np. syrop klonowy czy daktylowy. Natomiast olej kokosowy na prawdziwe masło lub zwykły olej. Masa to połączenia serka homogenizowanego masłem orzechowym. Najlepsze będzie masło 100% czyli bez dodatku cukru oraz soli. Skoro to ciasto z kokosem to nie może zabraknąć wiórek kokosowych. Posyp nimi wierzch ciasta lub dodaj je także do masy orzechowej.
Poczęstuj się!:)
Składniki (forma o średnicy 16 cm)
Spód
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki ryżowej
- 2 żółtka
- 30 g miodu
- 50 g oleju kokosowego
- 1-2 łyżki wody
Masa
- 300 g serka homogenizowanego naturalnego
- 1 czubata łyżka masła orzechowego 100%
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżeczki mąki kokosowej
Dodatkowo
- 1 łyżka wiórek kokosowych do dekoracji
Wykonanie
Spód
W rondelku rozpuść i podgrzej miód, olej kokosowy oraz wodę. W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą oraz kokosową. Dodaj żółtka oraz rozpuszczone płynne składniki. Zagnieć ciasto (jeśli będzie zbyt zbite dodaj odrobinę wody a jeśli za rzadkie trochę mąki). Ciasto odstaw na 5 minut. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Spód oraz boki formy (około 1/3 wysokości) wyklej ciastem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-17 minut. Pozostaw do wystudzenia. A następnie delikatnie wyciągnij z formy.
Masa
Serek homogenizowany wymieszaj z masłem orzechowym, ksylitolem oraz mąką koksową na gładką masę (możesz również zbledndować). Odstaw na kilka minut. Następnie wyłóż masę na spód. Możesz zostawić trochę masy i udekorować ciasto. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
Ciasto przechowuj w lodówce. Przed podaniem wyciągnij je 15 minut wcześniej.
Smacznego!
Weronika.