Witajcie,
znacie ciasto o nazwie Karpatka? Osobiście to jedno z moich ulubionych ciast:) Tradycyjnie wypieka się ją na mące pszennej. Ale ja nie byłabym sobą gdybym nie przerobiła jej na zdrowszą wersje – bez glutenu i cukru 😉 Chętni na przepis? Zapraszam poniżej!:)
Wartości odżywcze w 100 g: 217 kcal w tym: B: 5 g; W: 22 g; T: 12.
Składniki
Ciasto
– 120 g mąki ryżowej
-80 g mąki ziemniaczanej
– 4 jajka
– 100 ml oleju kokosowego
– 1 szklanka wody
– szczypta sody oczyszczonej
– szczypta soli
Masa
– 500 ml mleka zwykłego lub roślinnego
– 2 żółtka
– 2-3 łyżki miodu lub innego słodzidła
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie
Ciasto
W rondelku powoli zagotowujemy wodę z olejem oraz solą. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę oraz sodę. Mieszamy bardzo energicznie do uzyskania jednolitej masy. Pozostawiamy do wystudzenia. Następnie masę miksujemy z jajkami – dodając je po kolei i po każdym dokładnie miksując. Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich wykładamy na formę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Podobnie postępujemy z drugą porcją ciasta.
Masa
W rondelku gotujemy 3/4 mleka wraz ze słodzidłem. W oddzielnym naczyniu miksujemy żółtka wraz z mąką ziemniaczaną i resztą mleka. Tak przygotowaną masę wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy do uzyskania bardzo gęstego budyniu. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wykładamy masę na pierwszy blat ciasta i przykrywamy drugim lekko dociskając.
Wierzch ciasta można posypać kakao lub polać polewą zamiast tradycyjnie używanego cukru.
Smacznego!
Weronika
Zrobiłam parę ciast z Twojego przepisu, to jest na 3 miejscu. Pierwszy jest knoopers, drugi Mars. Dziękujemy!
Jedna uwaga, podawaj proszę wymiary blachy, w której pieczesz słodkości 🙂