Witajcie, ostatnie dni stały się naprawdę gorące dlatego deser musi być chłodzący:) Na wakacyjne letnie dni najlepiej sprawdzają się serniki na zimno oraz ciasta z galaretką. Wykorzystując trwający jeszcze sezon truskawkowy przygotowałam dwukolorowy sernik na zimno z truskawkami na herbatnikowym spodzie. Do przygotowania spodu użyłam herbatników bez cukru (mogą być również pełnoziarniste/bezglutenowe) oraz kokosowego kremu bez cukru (możesz go zastąpić masłem orzechowym 100%). Masa serowa to oczywiście biały ser (zawsze używam sera twarogowego w kostce bez laktozy) zmiksowany z jogurtem naturalnym, ksylitolem oraz żelatyną. I oczywiście dużo truskawek – na spodzie, dodane do masy oraz na wierzchu. Deser jest lekki i bardzo delikatny – idealny na upalny dzień.
Składniki (forma o średnicy 16 cm)
Spód
- 50 g herbatników bez cukru
- 30 g kremu kokosowego bez cukru lub masła orzechowego
Masa serowa
- 460 g sera twarogowego w kostce
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzdzidła
- 5 dużych truskawek
Dodatkowo
- około 14 truskawek
- 3 kostki gorzkiej czekolady
Wykonanie
Spód herbatniki rozdrobnij i wymieszaj z kremem/masłem orzechowym tak by powstała jednolita masa. Przełóż na formę wyłożoną wcześniej folią spożywczą. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa
W gorącej wodzie rozpuść żelatynę i pozostaw do przestygnięcia. W międzyczasie jogurt ser zmiksuj z jogurtem oraz ksylitolem na gładką masę. Gotową masę podziel na pół. Do jednej części dodaj zblendowane truskawki (5 sztuk). Dookoła formy ułóż przekrojone na pół truskawki. Do masy serowej z truskawkami wlej powoli ½ rozpuszczonej żelatyny – masę przelej na spód i ponownie schowaj do lodówki. Do drugiej jasnej masy wlej również bardzo powoli resztę żelatyny. Jasną część serową wylej na lekko zastygniętą różową część. Na wierzchu ułóż pozostałe przekrojone na pół truskawki. Sernik schowaj do schłodzenia do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem sernik posyp startą gorzką czekoladą.
Smacznego!
apetycznie wygląda
Dziękuję;)