Witajcie, dzisiaj przedstawiam Wam lekkie bezglutenowe ciasto z owocami, które robi się bardzo szybko i można ze sobą zabrać na przykład na wiosenny lub letni spacer. Do przygotowania ciasta użyłam dwóch rodzajów mąki bezglutenowej: ryżowej i ziemniaczanej w takich samych proporcjach. W przepisie podałam jako jeden ze składników śmietanę – ja użyłam wegańskiej ale możesz ją zastąpić na przykład jogurtem naturalnym lub greckim. Dla osłody zamiast ksylitolu użyj miodu, erytrytolu lub stewii. Ważnym składnikiem ciasta są owoce. W moim przepisie wykorzystałam truskawki i maliny (muszę przyznać, że to połączenie jest idealne) ale możesz użyć innych sezonowym owoców takich jak borówki, jagody czy jabłka. Na zdjęciach ciasto może wyglądać na zakalec ale to tylko złudzenie – owoce zabarwiły środek ciasta, który jest lekko wilgotny:)Po bokach możesz jednak dojrzeć, że ciasto jest puszyste:)
Masz ochotę na kawałek takiego lekkiego ciasta pełnego owoców?
Składniki (forma o wymiarach 12 x 20 cm)
- 3 jajka
- 60 g mąki ryżowej
- 60 g maki ziemniaczanej
- 50 g oleju kokosowego
- 2 łyżki śmietany 12 %
- 2 łyżki ksylitolu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 3 łyżki dowolnych świeżych owoców pokrojonych w kostkę
Wykonanie
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z ksylitolem na puszystą masę. Do masy żółtkowej wolnym strumieniem wlej olej. Dodaj śmietanę. Ciągle miksując na najniższych obrotach wsyp powoli mąkę. Na koniec dodaj ubite białka i wymieszaj masę łyżką. Do masy wysp pokrojone w kostkę owoce. Ciasto przełóż do formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.
Po wystudzeniu ciasto możesz posypać zmielonym ksylitolem lub stewią.
Smacznego!