Witajcie, bezglutenowe babeczki z orzeszkami oraz kremem orzechowym inspirowane batonikami Snikers. Do przygotowania babeczek możesz użyć dowolnej mąki bezglutenowej: kokosowej, kukurydzianej czy jaglanej lub mąki orkiszowej. Zarówno do ciasta jak i do masy potrzebujesz orzeszków, mogą to być orzeszki ziemne, nerkowca, włoskie czy laskowe a nawet migdały. Przygotowanie babeczek jest bardzo proste i szybkie. Ważne by dobrze ubić białka z których powstaną babeczki a wszystkie pozostałe składniki wymieszać energicznie by białka zbytnio nie opadły. Do przygotowania kremu możesz użyć serek homogenizowany (tak jak u mnie w przepisie), serek mascarpone lub ser twarogowy (gdy krem będzie zbyt rzadki dodaj odrobinę mąki kokosowej do zagęszczenia a jeśli zbyt gęsty dodaj trochę jogurtu naturalnego). Babeczki udekorowane kremem przechowuj w lodówce.
Składniki (12 małych lub 6 dużych babeczek)
- 3 jajka
- 30 g mąki kukurydzianej/kokosowej
- szczypta proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1,5 łyżki ksylitolu + 1 łyżeczka do masy
- małe opakowanie serka homogenizowanego
- 2 łyżeczki posiekanych orzeszków ziemnych
- 1 czubata łyżka masła orzechowego
Opcjonalnie do dekoracji
- 1 łyżka posiekanych orzeszków
- 3 kostki gorzkiej czekolady
Wykonanie
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka – po jednym po każdym dokładnie miksując. Pod koniec wsyp ksylitol, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wsyp 1 łyżeczkę posiekanych orzeszków i wymieszaj. Zmiksuj tylko do połączenia składników. Masę przelej do foremek na muffiny. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-17 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w nim babeczki do wystudzenia.
Przygotuj krem. Serek homogenizowany wymieszaj z masłem orzechowym, pozostałymi orzeszkami oraz ksylitolem. Wystudzone babeczki udekoruj kremem.
Wierzch babeczek możesz udekorować posiekanymi orzeszkami oraz startą gorzką czekoladą.
Smacznego!