Przepis #182 Orkiszowe pierogi o smaku pizzy🍕

Witajcie,
eksperymentowanie w kuchni to całkiem fajna przygoda:) Można odkryć wiele nowych smaków i ciekawych połączeń. I tak właśnie powstał ten przepis – z ciekawości co wyjdzie z połączenia dwóch moich ulubionych dań czyli pierogów i pizzy🍕.

 Fakt, to dość oryginalne połączenie ale jakże smakowite  i warte zachodu. Bo nie ukrywajmy ale nad zrobieniem pierogów trzeba się trochę napracować. Do zrobienia moich pierogów użyłam mąki orkiszowej ale równie dobrze sprawdzi się pszenna pełnoziarnista czy żytnia. Do farszu dodałam moje ulubione dodatki do pizzy czyli mięso, pieczarki, sos pomidorowy i oczywiście ser. Dokładny przepis znajdziecie poniżej:) Zapraszam:) 


Składniki
Ciasto
– 3 szklanki (350 g ) mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej
– jajko
– pół szklanki ciepłej wody
– 2 łyżki oleju
Farsz
– 1 zmielona pierś z kurczaka
– 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
– 200 g pieczarek
– 0,5 czerwonej cebuli
– sól, pieprz, czosnek, papryka wędzona
– gotowa przyprawa do pizzy z dobrym składem
Dodatkowo
– kawałek żółtego sera do starcia



Wykonanie
Ciasto
Na stolnicę/blat wysypujemy mąkę. Wbijamy jajko. Delikatnie mieszamy. Wlewamy wodę oraz olej. Całość zagniatamy w jednolitą masę. Ciasto dzielimy na części. Każdą z nich rozwałkowujemy. Wycinamy kółka.
Farsz
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki a następnie pierś z kurczaka. Podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy. Podsmażamy. Przyprawiamy do smaku.
Tak przygotowanym farsz nakładamy na każde wycięte z ciasta kółko i lepimy pierogi.
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Następnie do wody wrzucamy pierogi i gotujemy do momentu aż wypłyną. na powierzchnię wody.
Ugotowane pierogi układamy na blasze i posypujemy startym serem. Zapiekamy przez około 10-15 minut.


Pierogi o smaku pizzy dobrze komponują się z keczupem lub domowym sosem czosnkowym.


Smacznego!
Weronika

Polecane

Dodaj komentarz