Witajcie,
jarmuż to dość zapomniane warzywo choć dzisiaj wraca do łask. Zawiera dużo cennych dla naszego organizmu elementów takich jak: witaminy K, C, A oraz kwas foliowy, składniki mineralne – żelazo, magnez, wapń, potas, miedź czy mangan. Należy do rodziny kapustnych stąd jego charakterystyczny smak, którego można “przemycić” do obiadu czy kolacji na przykład jako składnik farszu do naleśników. I to jest właśnie moja dzisiejsza propozycja;)
Składniki
Naleśniki
– 125 g mąki żytniej lub pszennej razowej
– 1 jajko
– 100 – 150 ml wody
– odrobina proszku do pieczenia
Farsz
– 1-2 garście jarmużu
– jeden duży pomidor
– ząbek czosnku
– 1/2 czerwonej cebuli
– przyprawy do smaku: sól, pieprz, czosnek
– 2-3 plastry sera mozarelli
Wykonanie
Naleśniki
Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Wbijamy jajko i wlewamy wodę. Całość dokładnie łączymy. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki.
Farsz
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy również pokrojonego pomidora. Całość chwilę dusimy. Na koniec wsypujemy rozdrobniony na mniejsze kawałki jarmuż.
Dusimy około 10 minut. Na koniec całość przyprawiamy.
Na jeszcze ciepłe naleśniki układamy kawałki mozarelli a następnie farsz i całość zawijamy w rulon.
Tak przygotowane naleśniki świetnie smakują podawane z sosem pomidorowym lub salsa.
Smacznego!
W.
Wspaniałe