Witajcie,
babeczki czy też muffinki do idealne małe przekąski. Można je ze sobą zabrać praktycznie wszędzie. Pomysłów z czego je wykonać nie brakuje. Jako, że sezon na gruszki trwa w najlepsze postanowiłam je wykorzystać właśnie do przyrządzenia moich babeczek. Dodałam także odrobinę mojego ulubionego kokosu – efekt okazał się bardzo smaczny:) Jedna babeczka to: 121 kcal w tym: B: 2,9 g; W: 13,4 g; T: 6,4 g.
Składniki: ( 7 standardowych babeczek)
– 100 g mąki owsianej
– 1 gruszka
– 1 jajko
– 50 g wiórek kokosowych
– 2 łyżki mleka roślinnego
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 2 łyżki syropu klonowego/miodu
– sezam do posypania na wierzch
Wykonanie
Gruszkę obieramy i ścieramy na tarce. Do miski wsypujemy mąkę, sodę oraz wiórki kokosowe. Dolewamy syrop klonowy, mleko oraz wbijamy jajko. Na koniec dodajemy startą gruszkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremek. Wierzch posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 20-25 min.
Dodatkowo babeczki można ozdobić kokosowym kremem przygotowanym z jogurtu greckiego, wiórek kokosowych i odrobiny miodu. Wszystko wystarczy tylko połączyć.
Jakie są wasze ulubione smaki babeczek? Chętnie poczytam w komentarzach:)
Smacznego!
W.