Przepis #112 Kokosowe Michałki

Witajcie,
małe słodkie i bardzo kokosowe – cukierki “Michałki” w domowej wersji. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Bez glutenu i mleka. Idealne słodki FIT podwieczorek. Oprócz tego, że dobrze smakują to także mogą być świetną ozdobą naszego stołu. Spróbujcie koniecznie! 
Wartości odżywcze (na 1 cukierek – z całości wyszło 8 sztuk): 91,4 kcal w tym: B: 2,3 g; W: 3,4 g; T: 7,7 g. 


Składniki
– 1 łyżka masła orzechowego
– 2 łyżki mąki kokosowej
– 2 łyżeczki posiekanych orzechów np. nerkowców
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 2- 3 łyżeczki wiórek kokosowych 
* opcjonalnie można dodać 1 łyżeczkę miodu lub innego słodzidła 
Polewa
– 20 g gorzkiej czekolady

Wykonanie
Do rozdrabniacza wsypujemy mąkę oraz posiekane orzechy. Dodajemy masło orzechowe oraz roztopiony olej kokosowy. Całość dokładnie rozdrabniamy. Na koniec dodajemy wiórki oraz słodzik i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki i formujemy na grubość około 1,5 cm. Chowamy do lodówki na kilka godzin. 
Po tym czasie wyciągamy z lodówki i kroimy na kształt cukierków. W kąpieli wodnej  rozpuszczamy czekoladę, w której obtaczamy nasze cukierki. 




Michałki przechowujemy w lodówce. Smakują prawie identycznie jak te ze sklepu! Zostawiam Wam jeszcze link do tradycyjnej wersji, którą robiłam wcześniej – tutaj.


Smacznego!
W. 

Polecane

2 Comments

Dodaj komentarz