Witajcie!
Jeśli tak jak ja lubicie naleśniki to zapraszam do lektury oraz wypróbowania mojego nowego przepisu. Naleśniki ze szpinakiem mają bardzo ciekawy smak. Są bardzo delikatne w smaku, jednak trzeba pamiętać o dobrym przyprawieniu szpinaku, który uwielbia czosnek.
Składniki oraz wykonanie
Naleśniki
– 125 gram mąki żytniej
– 1 jajko
– odrobina soli
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– 100 ml mleka
– 50 ml wody
– 200 szpinaku ( u mnie był mrożony)
– przyprawy: sól, pieprz, czosnek
– olej do smażenia
Farsz
– rukola
– ser mozarella
Na patelni rozgrzewam olej a następnie podsmażam szpinak przyprawiając go czosnkiem, solą oraz pieprzem. Zostawiam do lekkiego ostygnięcia.
W misce mieszam mąkę z solą, proszkiem do pieczenia. Wlewam mleko oraz wodę. Dodaję jajko. Całość mieszam dokładnie.
Kolejno dodaję wcześniej przygotowany szpinak. Ponownie mieszam. Na patelni smażę naleśniki. Następnie układam na nich rukolę oraz mozarellę. Zawijam w rulon i podpiekam w piekarniku ok 10 minut.
Sos
– 100 gram papryki czerwonej
– 100 ml passaty pomidorowej
– przyprawy: sól, pieprz, chilli
Paprykę kroję w drobną kostkę i podsmażam w garnuszku. Dodaję passatę pomidorową oraz przyprawy. Całość chwilę smażę. Gotowym sosem polewam zapieczone naleśniki.
Smacznego!
W.