Witajcie!
Od jakiegoś czasu postanowiłam zdecydowanie ograniczyć używanie w mojej kuchni mąki pszennej. Nie za bardzo wiedziałam czym ją zastąpić, gdyż mojej poprzednie eksperymenty z różnymi typami mąk kończyły się raczej kiepsko. Jednak robiąc zakupy w Lidlu wpadła mi ręce mąka żytnia pełnoziarnista – postanowiłam jej wypróbować. Okazała się strzałem w 10! Nadaje się do wypieków czy zagęszczenia zupy lub sosu. Zrobiłam z niej nawet pierogi a w planach mam jeszcze domowy makaron. Dzisiaj jednak chcę Wam pokazać przepis na domowe pierogi z tej mąki. Nadzienie to połączenie kurczaka oraz szpinaku. Warto je ostrzej przyprawić by smak nie okazał się za mdły. Mają fajny ciemnobrązowy kolor i smak też zdecydowanie różni się od tych tradycyjnych – jak dla mnie są bardzo nietypowe ale bardzo smaczne.
Składniki – (około 35 pierogów – w zależności od wielkości)
Ciasto
– 3 szklanki mąki żytniej
– 1 jajko
– pół szklanki ciepłej wody
– 2 łyżki oleju rzepakowego
Farsz
– 200 gram szpinaku ( ja użyłam mrożonego)
– 250 gram zmielonej piersi z kurczaka
– pół czerwonej cebuli
– przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, papryka wędzona
– olej do smażenia
Wykonanie
Zaczęłam od przygotowania farszu. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju. Dodałam zmieloną pierś z kurczaka. Kiedy mięso trochę się podsmażyło dodałam szpinak. Całość dusiłam około 10 minut. Następnie doprawiłam powstały farsz i odłożyłam do wystudzenia.
Następnie przygotowałam ciasto na pierogi. Na stolnicę wysypałam mąkę, dodałam jajko i powoli dolewałam wodę.
Z tak powstałej masy zagniotłam ciasto.
Podzieliłam na mniejsze części. Każdą z części rozwałkowałam i wykroiłam koła. Na każde koło dodałam odrobinę farszu i zlepiłam pieróg:)
W garnku zagotowałam wodę z odrobinę soli oraz oliwy z oliwek. Do gotującej się wody włożyłam pierogi i gotowałam przez około 5 minut ( do momentu kiedy nie wypłynęły na wierzch).
Pierogi świetnie smakują z sosem tzatziki – to ostatnio mój ulubiony sos wiosenny!
Smacznego!
W.
Proszę mi powiedzieć wartość kaloryczną tych pierogów.
Całość ma 1790 kcal w tym: B: 90 g W:251 g T: 40 g 🙂