Witajcie,
warzywa to niezbędny składnik naszego codziennego menu. Zawierają wiele witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Niestety często bardzo ich brakuje w naszej diecie. Czasami po prostu ich nie lubimy. Dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem jak je przemycić do naszego posiłku w postaci pierogów z warzywami.
Składniki:
Ciasto:
– 3 szklanki mąki żytniej
– 1 jajko
– pół szklanki letniej wody
– 2 łyżki oleju rzepakowego
Farsz
– 1-2 marchewki
– pól cebuli czerwonej
– kawałek selera
– kawałek pora
– 1 pietruszka
– odrobina oleju
– 1-2 łyżki passaty pomidorowej
– sól, pieprz, papryka słodka, czosnek
Wykonanie
Farsz
Wszystkie warzywa oczyściłam i starłam na tarce – oprócz cebuli, którą pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na patelni. Następnie dodałam resztę warzyw i dalej prużyłam około 20 minut aż będą miękkie. Na koniec dodałam passatę i przyprawiłam do smaku.
Ciasto
Na stolnicę wsypujemy mąkę. Dodajemy jajko oraz powoli dolewamy wodę oraz olej. Całość dokładnie zagniotłam. Dzielimy na mniejsze kawałki z których każdy rozwałkowujemy i wycinamy kształt pieroga.
Na każdym układamy odrobinę farszu i zlepiamy.
Następnie w garnku zagotowujemy wodę i wkładamy pierogi.
Gotujemy do momentu aż wypłyną (ja jeszcze chwilę czekam).
Zostało mi trochę farszu co potraktowałam jako surówkę do moich pierogów.
Pierogi z żytniej mąki mają charakterystyczny smak a do tego są niezwykle sycące i bogate w błonnik.
Smacznego!
W.