przepisy

Przepis #208 Kakaowy torcik z bananem i kremem kokosowym – Drugie urodziny bloga!

Witajcie,

właśnie w marcu 2 lata temu zaczęłam blogowanie na poważnie...Z tej okazji przygotowałam torcik – Kakaowy z bananem i kremem kokosowym – bez glutenu i białego cukru. Ale zanim przepis to powspominajmy trochę…

Skąd pomysł na bloga?

Myśl o założeniu bloga chodziła mi po głowie już liceum ale jakoś wtedy nie miałam dokładnego pomysłu o czym miałabym pisać. Inspiracja przyszła kiedy zaczęłam się odchudzać – do głowy przychodziły mi różne pomysły na dania i desery, które były zdrowsze od sklepowych i tak się wciągnęłam…W końcu blog i inne kwestie z nim związane doprowadziły mnie do założenia własnej firmy…

Trochę statystyki…

Do tej pory na blogu pojawiło się 208 przepisów ale w sumie powstało dużo więcej – tylko czasami niestety nie spisałam sobie dokładnego przepisu w trakcie przygotowywania deseru;( Oprócz tego powstało kilkanaście tekstów motywacyjnych z zakresu odchudzania. Pojawiło się kilka ciekawych współprac i znajomości. Blog do tej pory odwiedziło prawie milion osób, które zostawiły setki komentarzy! Oprócz bloga międzyczasie rozwijałam profil na Instagramie (tutaj) i Facebooku (tutaj).

Co dalej?

Na pewno dalej chciałabym tworzyć przepisy i dzielić się z Wami swoimi przemyśleniami dotyczącymi odchudzania. Za kilka dni pojawi się też mój pierwszy ebook z 30 przepisami na “Zdrowe Fit Desery” ! Znajdziecie w nim pomysły na deser na każdy dzień miesiąca! Desery są proste i szybkie do zrobienia – niektóre nawet w 5 minut! Kolejne projekty niech pozostaną małą tajemnicą:)

Dziękuję wszystkim za odwiedziny oraz wszystkie komentarze – bez Was nie byłoby mnie tutaj! Dziękuję!!!!!

A teraz czas na przepis!

Składniki

(forma o średnicy 16 cm)

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 40 g mąki kokosowej lub kukurydzianej
  • 1, 5 łyżki kakao
  • 2-3 łyżeczki dowolnego słodzidła
  • 1/4 sody oczyszczonej

Masa

  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki sera mascarpone
  • 20 g wiórek kokosowych
  • 2-3 łyżki dowolnego słodzidła

Dodatkowo

  • banan
  • owoce do dekoracji (użyłam liofilizowanych truskawek)

Wykonanie

Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec wsypujemy słodzidło. Dodajemy żółtka – po jednym i po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsypujemy mąkę, kakao oraz sodę oczyszczoną. Energicznym ruchem wszystko miksujemy. Masę przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez koło 20-25 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.

Masa

Jogurt grecki miksujemy z serem masacarpone oraz słodzidłem. Odkładamy 2-3 łyżki masy do dekoracji. Pozostałą część mieszamy z wiórkami kokosowymi.

Biszkopt dzielimy na 3 części. Pierwszy krążek smarujemy 1/2 kremu. Banana kroimy w plasterki i układamy na krem. Przykrywamy drugim ciastem – smarujemy resztą kremu i układamy pozostałe plasterki banana. Przykrywamy ostatnim krążkiem. Wierzch smarujmy pozostawianą masą. Dekorujemy wedle uznania.

Torcik jest bardzo lekki i delikatny w smaku, dlatego warto przełamać smak dodając do dekoracji świeże lub liofilizowane owoce – truskawki czy maliny.

Smacznego!



3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *