Witajcie,
eksperymentowanie w kuchni to ca艂kiem fajna przygoda:) Mo偶na odkry膰 wiele nowych smak贸w i ciekawych po艂膮cze艅. I tak w艂a艣nie powsta艂 ten przepis – z ciekawo艣ci co wyjdzie z po艂膮czenia dw贸ch moich ulubionych da艅 czyli pierog贸w i pizzy🍕.
Fakt, to do艣膰 oryginalne po艂膮czenie ale jak偶e smakowite i warte zachodu. Bo nie ukrywajmy ale nad zrobieniem pierog贸w trzeba si臋 troch臋 napracowa膰. Do zrobienia moich pierog贸w u偶y艂am m膮ki orkiszowej ale r贸wnie dobrze sprawdzi si臋 pszenna pe艂noziarnista czy 偶ytnia. Do farszu doda艂am moje ulubione dodatki do pizzy czyli mi臋so, pieczarki, sos pomidorowy i oczywi艣cie ser. Dok艂adny przepis znajdziecie poni偶ej:) Zapraszam:)
Sk艂adniki
Ciasto
– 3 szklanki (350 g ) m膮ki orkiszowej lub pe艂noziarnistej
– jajko
– p贸艂 szklanki ciep艂ej wody
– 2 艂y偶ki oleju
Farsz
– 1 zmielona pier艣 z kurczaka
– 2-3 艂y偶ki przecieru pomidorowego
– 200 g pieczarek
– 0,5 czerwonej cebuli
– s贸l, pieprz, czosnek, papryka w臋dzona
– gotowa przyprawa do pizzy z dobrym sk艂adem
Dodatkowo
– kawa艂ek 偶贸艂tego sera do starcia
Wykonanie
Ciasto
Na stolnic臋/blat wysypujemy m膮k臋. Wbijamy jajko. Delikatnie mieszamy. Wlewamy wod臋 oraz olej. Ca艂o艣膰 zagniatamy w jednolit膮 mas臋. Ciasto dzielimy na cz臋艣ci. Ka偶d膮 z nich rozwa艂kowujemy. Wycinamy k贸艂ka.
Farsz
Cebul臋 kroimy w kostk臋 i podsma偶amy na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojone w kostk臋 pieczarki a nast臋pnie pier艣 z kurczaka. Podsma偶amy. Dodajemy przecier pomidorowy. Podsma偶amy. Przyprawiamy do smaku.
Tak przygotowanym farsz nak艂adamy na ka偶de wyci臋te z ciasta k贸艂ko i lepimy pierogi.
Do garnka wlewamy wod臋 i zagotowujemy j膮. Nast臋pnie do wody wrzucamy pierogi i gotujemy do momentu a偶 wyp艂yn膮. na powierzchni臋 wody.
Ugotowane pierogi uk艂adamy na blasze i posypujemy startym serem. Zapiekamy przez oko艂o 10-15 minut.
Pierogi o smaku pizzy dobrze komponuj膮 si臋 z keczupem lub domowym sosem czosnkowym.
Smacznego!
Weronika