Witajcie,
pomysł na zrobienie domowych parówek bez mięsa chodził za mną od dłuższego czasu. W końcu jednak postanowiłam go zrealizować. W czeluściach szafki kuchennej znalazłam składnik, który idealnie wpasował się do wykonania tego przepisu czyli cieciorkę. Dodałam kilka przypraw i tak powstały beztłuszczowe, bezglutenowe i wegańskie parówki. Od razu wykorzystałam je do zrobienia hot-doga. Uwierzcie, że smakował nawet lepiej niż te które zdarzało mi się jeść w dzieciństwie.
Wartości odżywcze na 100 g: 364 kcal w tym: B: 19 g; W: 61 g; T: 6 g.
Składniki
( z podanej porcji wyszło mi 6 parówek)
– 100 g cieciorki suchej (nie z puszki)
– przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek granulowany
Dodatkowo
– folia spożywcza
Wykonanie
Zaleca się aby cieciorkę dzień wcześniej namoczyć. Następnego dnia gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Wystudzoną cieciorkę blendujemy bardzo dokładnie na jednolitą masę. Dodajemy przyprawy do smaku i dokładnie mieszamy. Z tak powstałej masy lepimy nasze parówki. Masa jest dość zbita i gęsta dlatego bez problemu można z niej uformować paróweczki. Gotowe parówki zawijamy szczelnie w folię spożywczą i chowamy do lodówki.
Takie parówki świetnie sprawdzą się do przygotowania domowego hot-doga. Do swojego użyłam pysznej bułeczki dodatkiem ziaren z lokalnej piekarni oraz surówki na bazie białej kapusty, ogórka, papryki czerwonej oraz zielonego ogórka. Całość polałam odrobiną ketchupu. Przed podaniem podgrzałam bułkę wraz z parówką a następnie ułożyłam na niej moje dodatki.
Parówki z cieciorki są bardzo proste i szybkie do zrobienia – wystarczy jeden składnik i dobry blender. Idealnie sprawdzą się jako zamiennik do tradycyjnych mięsnych parówek. Ponadto nie zawierają chemicznych dodatków i konserwantów.
Smacznego!
W.
świetny pomysł ! Na pewno wypróbuje 🙂