Przepis#291 Torcik Mleczna Kanapka White (bez glutenu)

Witajcie, delikatny biszkopt z serowym nadzieniem inspirowany mleczną kanapką Monte Snack to kolejna propozycja na lekki FIT deser. Ciasto składa się z bezglutenowego biszkoptu na bazie mąki kukurydzianej ale możesz ją zamienić na dowolną mąkę bezglutenową na przykład kokosową czy jaglaną. Pomiędzy przekrojonym na pół biszkoptem znajduje się kremowa serowa masa z dodatkiem serka mascarpone. Dodatek żelatyny do masy sprawia, że jest ona lekka a jednocześnie idealnie łączy kawałki ciasta. Całe ciasto udekorowałam masą z serka mascarpone oraz jogurtu greckiego. Wierzch posypałam startą białą czekoladą ale ten krok możesz pominąć. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone przez kilka godzin w lodówce.

Skusisz się na kawałek takiego tortu?:) 

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • szczypta proszku do pieczenia bez glutenu lub sody oczyszczonej
  • 2 łyżki ksylitolu

Masa

  • 230 g sera twarogowego
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 i ½ łyżeczki żelatyny
  • około 120 ml gorącej wody

Dodatkowo (do dekoracji)

  • 3 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 4-5 kostek białej czekolady bez cukru

Wykonanie

Biszkopt

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp ksylitol dalej miksując. Dodawaj po jednym żółtku po każdym dokładanie miksując. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia/sodą oczyszczoną. Energicznie wymieszaj składniki tylko do ich połączenia. Tak przygotowaną masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia na następnie przekrój na pół. Formę – tą w której był pieczony biszkopt – wyłóż folią spożywczą. Włóż jedną część ciasta.

Masa

Ser zmiksuj z serem mascarpone i ksylitolem. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw chwilę do przestudzenia. Następnie bardzo powoli wlewaj żelatynę do serowej masy cały czas miksując. Masę przełóż na pierwszy kawałek ciasta i przykryj drugim krążkiem. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Schłodzone ciasto udekoruj kremem: mascarpone zmiksuj z jogurtem i ksylitolem. Posmaruj wierzch oraz boki ciasta. Wierzch posyp startą lub posiekaną białą czekoladą.

Ciasto ponownie schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego!

Polecane

2 Comments

  1. Czy w masie jest mascarpone czy jogurt? W skladnikach wymienione jest mascarpone a w opisie jogurt. Jak ma byc?

    1. Powinno być mascarpone zmiksowane z serem:) nastąpił błąd w opisie ale już poprawiłam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *