przepisy

Przepis #134 Tort Kinder Country + I urodziny bloga!

Witajcie,
minął ponad rok jak w pełni zaangażowałam się w pracę nad blogiem. Wcześniej pojawiały się na nim różne wpisy ale dokładnie o tym czasie w tamtym roku wzięłam się za to na serio. Ten rok minął tak szybko! Przez ten czas odwiedziło mnie ponad pół miliona osób! Dziękuję wszystkim, którzy poświecili chociażby chwilkę by zajrzeć do mnie a może i wypróbować któryś z przepisów…? Przez ten rok stworzyłam ponad 130 przepisów a kilka z nich doczekało się nawet publikacji w gazecie! Gotowanie i pieczenie to moja pasja – to fascynujące jak z kilku składników można wyczarować pyszne i zdrowe dania oraz ciasta. 
Aby uczcić pierwsze urodziny nie może zabraknąć tortu:) Dlatego przygotowałam tort podobny do batonika Kinder Country – bez białej mąki i białego cukru! Przepis znajdziecie poniżej:)

Wartości odżywcze na 100 g: 214 kcal w tym: B: 7,4 g; W: 22,6 g; T: 10 g. 



Składniki
(forma o średnicy 16 cm)
Spód
– 0,5 szklanki mąki orkiszowej
– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
– 2-3 łyżki dowolnego słodzidła
– 2 jajka
Masa
– opakowanie jogurtu greckiego 300-400 ml
– 2 – 3 łyżki miodu lub innego jasnego słodzidła
– 25 g ekspandowanego orkiszu lub innego zboża
Dodatkowo
– 15 g ekspandowanego orkiszu
– 30 g gorzkiej czekolady
– 1 łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie
Spód
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz nasze słodzidło. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i całość mieszamy za pomocą łyżki. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Masa
Jogurt grecki dzień wcześniej wykładamy na sito, na którym układamy ręcznik papierowy (sito umieszczamy nad miską). Dzięki temu zabiegowi cała osiąknie cała woda z jogurtu. Następnego dnia przekładamy jogurt do miski i dodajemy miód. Chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy ekspandowane ziarno i całość mieszamy łyżką. 
Wystudzony biszkopt dzielimy na dwie części. Jedną z nich smarujemy masą jogurtową (2-3 łyżki masy zostawiamy do posmarowania wierzchu). Przykrywamy drugim krążkiem. Wierzch smarujemy pozostałą masą. Posypujemy ekspandowanym ziarnem.



W rondelku rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy, którym polewamy wierzch tortu.



Ciasto nie tylko dobrze smakuje ale także ładnie się prezentuje. Idealnie sprawdzi się na lekki wiosenny podwieczorek.



Smacznego!
W. 

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *