Witajcie,
wiecie, że 12 kwietnia obchodzony jest Dzień Czekolady? W takie święto nie można nie zjeść choćby kawałka:) Dla dbających o zdrowe odżywianie przygotowałam propozycję na pyszną domową czekoladą na mleczku kokosowym. Przysmak jest wegański, bez glutenu i dodatku białego cukru. Jej przygotowanie nie zabiera dużo czasu a smakuje wyśmienicie. A w dodatku ma o prawie połowę mniej kcal niż sklepowa! Musicie koniecznie jej spróbować;)
Wartości odżywcze na 100 g to: 268 kcal w tym: B: 7 g; W: 12,8 g; T: 20 g.
Składniki
– 75 g mleczka kokosowego (stałej części)
– 20 g masła orzechowego 100%
– 1,5 łyżeczki kakao
– łyżka syropu klonowego
Wykonanie
W kąpieli wodnej delikatnie podgrzewamy mleczko kokosowe. Dodajemy masło orzechowe, kakao oraz syrop klonowy. Całość mieszamy do połączenia składników. Masę przelewamy do foremki – ja użyłam szklanego naczynia do przechowywania żywności, które wyłożyłam papierem do pieczenia. Pozostawiamy na chwilę do wystygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na około godzinę a później do zamrażalnika również na około godzinę.
Czekolada dość łatwo się rozpuszcza dlatego warto ją przechowywać w zamrażalniku. Do masy można dodać ulubione dodatki takie jak bakalie czy orzechy.
Smacznego!
W.