Witajcie,
początek tygodnia to dobry moment, żeby zrobić coś słodkiego!:) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka Jeżyki – bez białego cukru, bez jajek i laktozy. Są bardzo najeżone bakaliami i trudno się od nich oderwać:) Musicie ich koniecznie spróbować;) Mogą być świetną przekąska na deser jak i drugie śniadanie:) Nie podaję wartości kalorycznych ponieważ będzie się ona różniła w zależności od tego jakich dodatków użyjecie;)
Składniki
Spód
– 80 g mąki owsianej
– 30 g syropu daktylowego lub innego płynnego słodzidła
– 70 g mleka roślinnego lub zwykłego
Nadzienie
– 1-2 łyżki masła orzechowego
– dowolne bakalie: rodzynki, żurawina, migdały, orzeszki nerkowca, wiórki kokosowe
Polewa
– 100 g gorzkiej czekolady (bez cukru)
– 1 łyżka oleju kokosowego
Wykonanie
Do miski wsypujemy mąkę. Wlewamy mleko oraz słodzidło. Całość dokładnie mieszamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto – ja wałkowałam przez papier do pieczenia ponieważ ciasto może być delikatnie kleiste, wtedy można też podsypać trochę mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy okrągłe ciastka, które przekładamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
Kiedy ciastka wystygną każde z nich smarujemy masłem orzechowym, na które układamy bakalie. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą z olejem kokosowym.
Jeżyki wkładamy do lodówki do momentu, aż polewa się ładnie zastygnie. Ciastka są bardzo sycące dzięki dodatkom, które dodajemy wedle uznania. Są nie tylko smaczne ale i ładnie dekorują nasz stół.
Smacznego!
W.
apetycznie wyglądają 🙂
na jaką porcję ciastek jest podany przepis? 🙂