Witajcie,
dzisiaj mam propozycję na pyszne ciasto dla wielbicieli kokosa:) Uwielbiam wszystko co kokosowe dlatego wpadłam na pomysł zrobienia wypełnionego po brzegi kokosem ciasta. Deser jest bezglutenowe i bez dodatku białego cukru. Nie ma w nim także mleka. Jest proste i szybkie do zrobienia. Idealnie sprawdzi się na słodki podwieczorek lub drugie śniadanie. Ten przepis możecie także zobaczyć w wersji filmowej – link do filmu na końcu postu.
Wartości odżywcze (całość): 1002 kcal w tym: B: 39,6 g; W: 42,9 g; T: 75,5 g.
Składniki
– 4 jajka
– 40 g mąki kokosowej
– szczypta proszku do pieczenia
– 2 łyżki miodu
– 60 g wiórek kokosowych
Dodatkowo
– łyżka masła migdałowego
– łyżeczka wiórek kokosowych
Wykonanie
Białka oddzielamy od żółtek a następnie białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy miód oraz żółtka. Chwilę miksujemy. Wsypujemy wiórki oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączmy wszystkie składniki krótko miksując. Tak przygotowaną masę wykładamy do foremki (moja forma ma wymiary 16 cm średnicy). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch wystudzonego ciasta smarujemy masłem migdałowym a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi.
Zamiast masła migdałowego można użyć innego masła orzechowego.
Przepis w wersji filmowej
Smacznego!
W.