Witajcie, domek czy chatka Baby Jagi? Jakkolwiek by to ciasto się nie nazywało to dla wielu jest pysznym wspomnieniem z dzieciństwa! Połączenie herbatników oraz serowej masy w dwóch smakach – idealnie! Zmieniając nieco tradycyjny przepis udało się zrobić nico mniej kaloryczną wersję tego deseru – bez margaryny, bez dodatku białego cukru ale za to z dodatkiem świeżych truskawek. Spróbuj koniecznie!
Składniki Ciasto podziel na 12 kawałków: 1 porcja to: 150 kcal w tym: B: 12 g W: 14 g T: 6 g
- 24 herbatniki bez cukru/pełnoziarniste
- 500 g sera twarogowego (np. z wiaderka)
- 3 jajka
- 3 łyżki zmielonego ksylitolu/erytrolu
- 2 łyżki budyniu waniliowego/śmietanowego (proszek) bez cukru
- 2 łyżki kakao
- 6 kostek gorzkiej czekolady bez cukru
- 1,5 łyżki śmietany 30% lub mleczka kokosowego
- 10 truskawek
Wykonanie
Na desce/tacy rozwiń folię spożywczą i ułóż na niej herbatniki: 3 rzędy po 4 ciastka.
Ser twarogowy wymieszaj bardzo dokładnie (lub zmiksuj) z jajkami, ksylitolem oraz budyniem. Całość zagotować w garnku ciągle mieszając aż masa zacznie lekko “bulgotać”. 1/3 masy odłożyć i wymieszać z kakao.
Kakaową masę dokładnie rozprowadź na herbatnikach. Ułóż drugą warstwę ciastek i wyłóż jasną masę serową. Na środku ułóż przekrojone na pół truskawki. Następnie bardzo powoli złóż domek. Gotowe ciasto (kiedy masa będzie już chłodna) schowaj do lodówki na kilka godzin.
Przygotuj polewę: czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Udekoruj ciasto.
Wierzch możesz dodatkowo posypać posiekanymi orzeszkami lub startą czekoladą.
Smacznego!
Weronika.