Witajcie, bardzo lekki i puszysty deser o smaku kokosa oraz białej czekolady. W przepisie wykorzystałam białą czekoladę bez cukru (możesz ją znaleźć na działach ze zdrową żywnością lub sklepach internetowych). Deser jest bardzo delikatny i jestem pewna, że zasmakuje nie tylko FIT fanom! Kokos i biała czekolada to połączenie idealne! Skusisz się na kawałek?
Składniki (forma o średnicy 20 cm) Ciasto podziel na 12 części: 1 porcja to: 118 kcal w tym B: 5 g W: 11 g T: 6 g
- 7-8 herbatników lub ciastek pełnoziarnistych bez cukru
- 200 ml mleczka kokosowego z puszki
- 50 g białej czekolady bez cukru
- 400 g skyru naturalnego/kvargu
- 20 g żelaytyny
- 100 ml gorącej wody
- 2 łyżki zmielonego ksylitolu/erytrolu
Polewa
- 40 g białej czekolady bez cukru
- 2 łyżki mleczka kokosowego (z puszki) lub śmietanki 30%
- 1,5 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie
Formę wyłóż folią spożywczą i ułóż herbatniki (nie muszą idealnie przykrywać dna formy).
Mleczko kokosowego oraz białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wystudź. Do miski przełóż skyr i wymieszaj go z ksylitolem/erytrolem. Dodaj wystudzoną masę kokosowo-czekoladową i wymieszaj. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i przestudź. Następnie wlewaj powoli do masy cały czas mieszając. Gotową masę wylej na herbatniki. Schłodź w lodówce minimum 2-3 godziny.
Przygotuj polewę: czekoladę oraz mleczko/śmietanę rozpuść w kąpieli wodnej, lekko przestudź i polej wierzch deseru. Posyp płatkami migdałowymi.
Ciasto przechowuj w lodówce.
Smacznego!
Weronika.