Witajcie, po dość długiej przerwie wracam do publikowania gotowych jadłospisów oraz cyklu Trzy przepisy na… Jako pierwszy przygotowałam jesienny jadłospis 1600 kcal z pomysłami na wykorzystanie jesiennych przysmaków takich jak dynia, marchew czy jabłka. W jesiennym jadłospisie nie może zabraknąć rozgrzewających posiłków. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować🙂
ŚNIADANIE – Bezglutenowe placuszki z marchwi i dyni Składniki (1 porcja) 358kcal • W: 44g • T: 19g • B: 14g
• dynia 200 g
• płatki owsiane 2 łyżki (20 g)
• szczypiorek 1 łyżeczka
• sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma, imbir
mielony
• olej 1 łyżka (10 ml)
• marchew 1 szt. (45 g)
• jajko 1 szt. (55 g)
Wykonanie
Płatki zmiel na mąkę. Wymieszaj startą dynię i marchewkę. Dodaj jajko, olej i przyprawy oraz zmielone płatki. Całość dokładnie wymieszaj. Wyłóż blachę z papierem do pieczenia i łyżką formuj placuszki. Upiecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Sałatka pomarańczowo – marchewkowa Składniki (1 porcja) 153kcal • W: 41g • T: 1g • B: 3g
• marchew 2 szt. (90 g)
• pomarańcza 1 szt. (200 g)
• cytryna 1 szt. (80 g)
• sól
• ksylitol ½ łyżeczki (5 g)
Wykonanie
Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Pomarańcz obierz usunąć błonki i pokrój na małe kawałki. Wymieszaj z marchewką. Sok z cytryny wymieszaj z ksylitolem i solą. Zalej sałatkę sokiem i wymieszaj.
OBIAD – Kasza po meksykańsku Składniki (1 porcja) 426kcal • W: 74g • T: 12g • B: 14g
• kasza bulgur 4 łyżki (50 g)
• papryka czerwona ½ szt. (70 g)
• kukurydza konserwowa 2 łyżki (30 g)
• fasola czerwona konserwowa 2 łyżki (40 g)
• passata pomidorowa (przecier) 100 g
• czosnek ząbek
• oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
Wykonanie
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na patelni na oliwie podsmaż czosnek, następnie dodaj pokrojoną paprykę. Dodaj ugotowaną kaszę, kukurydzę i fasolę. Całość zalej passatą, dopraw. Całość wymieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze przez 10 minut.
PRZEKĄSKA – Pieczone jabłko z rodzynkami Składniki (1 porcja) 290kcal • W: 52g • T: 10g • B: 3g
• jabłko 1 szt. (150 g
• cynamon ¼ łyżeczki
• rodzynki 1 łyżka (15 g)
• orzechy włoskie 1 łyżka (15 g)
• miód 1 łyżka (25 g)
Wykonanie
Jabłko dokładnie umyj, przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne. Do otworu po nasionach włóż łyżeczkę miodu, orzechy, łyżeczkę rodzynek i szczyptę cynamonu. Tak przygotowane jabłko owiń folią aluminiową i włóż do gorącego piekarnika. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni.
KOLACJA – Sałatka z indykiem, winogronem i serem brie Składniki (1 porcja) 422kcal • W: 37g • T: 19g • B: 29g
• mięso z piersi indyka 100 g
• rukola 2 garście (40 g)
• winogrona 1 garść (70 g)
• sok z cytryny 1 łyżka (6 g)
• miód pszczeli 1 łyżka (24 g)
• ser Brie 30 g
• orzechy włoskie 1 łyżka (15 g)
• sól, pieprz
Wykonanie
Indyka natrzyj solą, pieprzem i piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 20 minut. Do miski przełóż rukolę i pokrojonego kurczaka w plastry. Dodaj przekrojone na pół winogrona i pokrojony ser. Sok z cytryny wymieszaj z miodem i dodaj do miski. Wymieszaj i dopraw pieprzem. Posyp posiekanymi orzechami.
Smacznego!
P.S Szukasz inspiracji na zdrowe posiłki? Sprawdź moje ebooki z przepisami na pyszne sałatki – tutaj, tanie posiłki – tutaj, zdrowe desery z niskim IG – tutaj.