Witajcie, lekkie letnie ciasto inspirowane deserem Tiramisu. Torcik przygotowuje się bardzo szybko – trzeba tylko poczekać aż stężeje. Do przygotowania deseru potrzebujesz zaledwie kilku składników: biszkoptów (najlepiej bez cukru), jogurtu greckiego, truskawek i kilku innych dodatków. Zamiast truskawek możesz wykorzystać inne owoce: borówki, wiśnie, jagody czy maliny.
Składniki (forma o średnicy 16 cm)
Torcik podziel na 8 porcji: 1 porcja to: 103 kcal w tym: B: 3 g W: 11 g T: 5 g
- 12-13 biszkoptów bez cukru
- 400 ml jogurtu greckiego
- 12 g żelatyny
- 80 ml gorącej wody
- 2 łyżki ksylitolu
- 1/3 szklanki zaparzonej ulubionej kawy
- 1/2 szklanki pokrojonych truskawek
- połówki truskawek do dekoracji
Wykonanie
Formę wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na dnie ułóż biszkopty. Nasącz je kawą. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Jogurt wymieszaj z ksylitolem. Dodawaj powoli żelatynę cały czas mieszając. Na koniec dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj. Wyłóż 1/2 masy na biszkopty. Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów i skrop je kawą. Wyłóż resztę masy. Wierzch udekoruj połówkami truskawek. Schłodź w lodówce przez minimum 2-3 godziny.
Ciasto możesz udekorować również kakao lub startą gorzką czekoladą.
Smacznego!
Weronika.