Witajcie, lekki puszysty deser inspirowany batonikami Milky Way. Deser jest bardzo delikatny. Spód to zmielone kakaowe herbatniki z dodatkiem oleju kokosowego. Masa to połączenia sera twarogowego oraz serka homogenizowanego. Wierzch polałam gorzką czekoladą bez cukru. Przygotowanie deseru jest bardzo proste i a efekt bardzo smaczny!
Składniki (forma o średnicy 16 cm)
Tort podzielony na 8 części: kcal (1 porcja): 142 w tym: B: 8 g W: 11 g T: 8 g
Spód
- 50 g herbatników kakaowych bez cukru
- 30 ml oleju kokosowego rozpuszczonego
Masa
- 230 g sera twarogowego
- 150 g serka homogenizowanego naturalnego
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżeczki żelatyny
- około 1/3 szklanki gorącej wody
Polewa
- 50 g gorzkiej czekolady bez cukru
- 2 łyżki mleka
Wykonanie
Spód
Herbatniki pokrusz i zmiksuj z olejem kokosowym tak by powstała lepka masa. Wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na czas przygotowania masy serowej włóż spód do lodówki.
Masa
Ser twarogowy zmiksuj z serkiem homogenizowanym oraz ksylitolem na gładką masę. W gorącej wodze rozpuść żelatynę i zostaw na chwilę do wystudzenia. Następnie bardzo powoli wlewaj żelatynę do masy cały czas mieszając. Gotową masę wylej na spód. Wygładź i schowaj do lodówki na około 1-2 godziny. Przygotuj polewę. Podgrzej mleko, roztop w nim czekoladę- polej wierzch deseru.
Deser przechowuj w lodówce.
Smacznego!
Weronika.