Witajcie, lekki i wysokobiałkowy deser inspirowany cukierkami Białe Michałki. Spód to połączenie herbatników i masła orzechowego. Masa to ser twarogowy z serkiem homogenizowanym oraz żelatyną i dodatkiem chrupiących orzeszków. Wierzch polałam białą czekoladą bez cukru (dostępną między innymi w sklepach ze zdrową żywnością) – etap polania białą czekoladą można pominąć lub wybrać gorzką czekoladę.
Składniki (forma o średnicy 16 cm)
Spód
- 50 g herbatników bez cukru
- 1 łyżka masła orzechowego
Masa
- 230 g sera twarogowego
- 150 g serka homogenizowanego
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych
- około 1/3 szklanki gorącej wody
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
Dodatkowo
- 50 g białej czekolady bez cukru
Wykonanie
Spód
Herbatniki pokrusz i zblenduj z masłem orzechowym na dość lepką masę. Wyłóż do formy wyłożonej folią spożywczą. Na czas przygotowania masy serowej włóż spód do lodówki.
Masa
Ser twarogowy zmiksuj z serkiem homogenizowanym oraz ksylitolem na gładką masę. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę i zostaw na chwilę do przestudzenia. Następnie bardzo powoli dodawaj do masy cały czas mieszając/miksując. Na koniec dodaj posiekane orzeszki – wymieszaj. Gotową masę wylej na spód i schłodź w lodówce około godzinę.
Czekoladę rozpuść kąpieli wodnej i polej ciasto.
Dodatkowo ciasto możesz posypać posiekanymi orzeszkami.
Smacznego!
Weronika.
Fajny przepis, wart wypróbowania. Pozdrawiam 🙂