Witajcie, gdy sezon na truskawki się rozkręca trzeba go wycisnąć jak cytrynę! Dlatego też zapewne kilka kolejnych FIT przepisów na moim blogu będzie właśnie z truskawkami. Jednym z nich jest bezglutenowa rolada z pysznym serowym kremem oraz świeżymi truskawkami. Do przygotowania biszkoptu wykorzystałam mąkę kukurydzianą, która najlepiej się sprawdza do bezglutenowych biszkoptów. Do masy serowej użyłam sera twarogowego w kostce oraz naturalnego serka homogenizowanego – oba produkty bez laktozy. Dla osłody tradycyjnie dodałam ksylitol ale możesz użyć dowolnego słodzidła. I oczywiście truskawki – świeże i pachnące!
Składniki (forma o wymiarach 35 cm x 25 cm)
Biszkopt
- 4 jajka
- 40 g mąki kukurydzianej
- szczypta proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1 łyżeczka kakao
- 1,5 łyżki ksylitolu
Masa serowa
- 230 g sera twarogowego (w kostce)
- 2 opakowania serka homogenizowanego (po 180 g)
- 2 łyżki ksylitolu
- ½ szklanki pokrojonych w kostkę truskawek
Dodatkowo
- 1 łyżeczka mąki kokosowej
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 łyżeczka wiórek kokosowych do dekoracji
- całe truskawki do dekoracji
Wykonanie
Biszkopt
Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj ksylitol a następnie po jednym żółtku po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj do połączenia składników. ½ masy wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałą masę wymieszaj z kakao. Wyłóż na jasną masę rozprowadzając ciasto na całej blasze. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu wyłóż ciasto z formy. Przy użyciu ściereczki jeszcze ciepłe ciasto zwiń w rulon. Pozostaw do wystudzenia.
Masa serowa
Ser zmiksuj z jednym opakowaniem serka homogenizowanego oraz ksylitolem na gładką masę. Wymieszaj z pokrojonymi truskawkami. Bardzo delikatnie rozwiń roladę i rozsmaruj masę. Zwiń bardzo powoli.
Drugi serek homogenizowany wymieszaj z łyżeczką mąki kokosowej oraz 1 łyżką ksylitolu. Posmaruj roladę. Udekoruj roladę całymi truskawkami i posyp wiórkami kokosowymi.
Schłodź roladę w lodówce przez kilka godzin.
Roladę możesz także udekorować startą czekoladą lub polewą czekoladową.
Smacznego!