Witajcie, aromatyczne orkiszowe gofry z dodatkiem jabłek pachnące cynamonem – czy to nie brzmi jak idealny jesienny deser? Choć gofry zazwyczaj kojarzą się z wakacjami to również jesienną czy zimową porą sprawdzą się idealnie na deser czy drugie śniadanie. Dzisiejsza propozycja to gofry z jabłkami, które dodałam do masy gofrowej. Bazą jest mąka orkiszowa (typ 680—700), olej kokosowy oraz mleko roślinne (możesz użyć zwykłego mleka). Nie mogło oczywiście zabraknąć cynamonu. Gofry możesz podawać z ulubionymi dodatkami na przykład prużonymi jabłkami, zmielonym ksylitolem czy domową konfiturą.
Składniki (6-7 sztuk)
- 220 g mąki orkiszowej
- 300 ml mleka roślinnego lub zwykłego
- 60 g oleju kokosowego lub masła zwykłego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- starte 1 małe jabłko lub ½ dużego
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo
- ulubione dodatki
Wykonanie
Olej/masło rozpuść. Do miski wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia. Wbij jajka i wlej mleko oraz lekko przestudzone rozpuszczone olej/masło. Dodaj starte jabłko oraz cynamon. Wszystko zmiksuj mikserem tylko do połączenia składników. Ciasto odstaw na kilka minut a w tym czasie rozgrzej gofrownicę. Ciasto partiami wylewaj na gofrownicę równomiernie rozprowadzając ciasto. Smaż na złocisty kolor ( w zależności od gofrownicy może to być 6-7 minut).
Upieczone gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Nic dodać nic ująć – po prostu pyszne i zdrowe. A do tego sycące.
Dziękuję:)