Przepis #280 Jesienne jabłka pod kruszonką

Witajcie, pachnące jabłka pod orkiszową pierzynką to niezwykle prosty deser, który umili jesienne dni. Przygotowanie deseru jest banalnie proste a do jego zrobienia wystarczy tylko kilka składników. Najlepiej sprawdzą się tutaj dość twarde jabłka, które nie zawierają dużo soku i wody. Dzięki temu podczas pieczenia nie powstanie nam kompot zamiast deseru:) Kruszonkę przygotowałam na bazie mąki orkiszowej typ 700 ale możesz ją zamienić na przykład na mąkę pełnoziarnistą. Nie może zabraknąć oczywiście dużej ilości cynamonu oraz czegoś dla osłody – ja wybrałam ksylitol ale możesz go zamienić na miód, stewię czy syrop klonowy.

Składniki (4 porcje)

  • 2 duże twarde jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 70 g mąki orkiszowej
  • 35 g prawdziwego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka ksylitolu + 1 łyżka zmielonego ksylitolu do dekoracji

Wykonanie

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Ułóż w foremkach do zapiekania. Posyp cynamonem. Masło miksuj przez kilka minut. Wsyp ksylitol. Dodaj żółtko. Miksuj przez chwilę. Na koniec wsyp mąkę i miksuj aż powstanie kruszonka. Gotową kruszoną posyp jabłka. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Upieczony deser po lekkim przestudzeniu posyp zmielonym ksylitolem.

Będąc w jesiennym klimacie zapraszam Was do przeczytania najnowszego numeru magazynu „(S)chudnij z głową”. Znajdziecie w nim więcej przepisów z jabłkami, gotowe jadłospisy, porady od trenera personalnego, diet coach oraz stylistek.

Smacznego!

Polecane

Dodaj komentarz