Witajcie, lekki i puszysty sernik kokosowy inspirowany cukierkami Kokosowe Michałki. Dobrze schłodzony sprawdzi się w letnie gorące dni. Do przygotowania spodu użyłam kakaowych herbatników – najlepiej wybrać BIO bez dodatku cukru ( na szczęście można je już kupić w większości sklepów) oraz masła orzechowego, które nie tylko fajnie połączy herbatniki w jedną zbitą masę ale nadaje też lekko orzechowy posmak. Baza masy to ser twarogowy – najlepiej taki w kostkach (ser z wiaderka może być zbyt rzadki). Do tego oczywiście dużo wiórków kokosowych, odrobina masła orzechowego i coś dla osłody – może to być ksylitol lub miód. Wierzch sernika udekorowałam polewą oraz pokruszonymi cukierkami (cukierki możesz tutaj pominąć). Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Składniki (forma o średnicy 16 cm)
Spód
- 50 g kakaowych herbatników najlepiej bio
- 1 łyżka masła orzechowego 100%
Masa
- 460 g sera twarogowego w kostkach
- małe opakowanie jogurtu greckiego lub naturalnego (180-200ml)
- 60 g wiórek kokosowych
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 3 łyżeczki ksylitolu lub innego słodzidła
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo
- Polewa: 4 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego + 5 kostek gorzkiej czekolady
- Opcjonalnie: 2-3 cukierki kokosowe Michałki
Wykonanie
Spód
Herbatniki bardzo dokładnie rozdrobnij np. w rozdrabniaczu. Wymieszaj z masłem orzechowym. Masę wyłóż na spód formy wyłożonej folią spożywczą. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy.
Masa
Żelatynę rozpuść z gorącej wodzie. Zostaw do lekkiego przestudzenia. Ser twarogowy zmiksuj z jogurtem naturalnym/greckim na gładką masę. Dodaj słodzidło, masło orzechowe oraz wiórki kokosowe. Wymieszaj dokładnie. Na koniec – cały czas miksując na najniższych obrotach – wlewaj powoli żelatynę. Tak przygotowaną masę wlej na spód. Chłódź w lodówce przez minimum 2-3 godziny.
Kiedy masa serowa stężeje przygotuj polewę. Mleko podgrzej w rondelku. Zdejmij z palnika. Dodaj czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewą udekoruj sernik.
Dodatkowo wierzch możesz posypać posiekanymi cukierkami kokosowe Michałki.
Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone – zwłaszcza w takie ciepłe letnie dni.
Smacznego!
Wygląda przepysznie! Do wypróbowania po drobnych modyfikacjach 🙂
Dziękuję:)
Wygląda bardzo apetycznie! Jutro zabieram się za gotowanie, dam znać jak smakowało. 🙂
Smacznego:,-)
Sernik musi być pyszny!
To prawda:-) Warto spróbować:-)