Witajcie,
dzisiaj kolejna odsłona uwielbianych przeze mnie ostatnio klopsików drobiowych. Dzisiaj są one w sosie pieczarkowym podawane z kaszą pęczak oraz sosem tzatziki. Dodatkowo klopsiki nie zostały usmażone lecz upieczone w piekarniku – moim zdaniem smakują zdecydowanie lepiej niż te z patelni.
Składniki ( 2- 3 porcje)
– połowa zmielonej piersi z kurczaka
– pół cebuli czerwonej
– 0,5 kg pieczarek
– łyżeczka oleju kokosowego do podsmażenia
– odrobina mąki do obtoczenia oraz zgęstnienia sosu
– łyżka jogurtu naturalnego
– 2 szklanki wody
– przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek, pieprz ziołowy
Wykonanie
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do mięsa z kurczaka. Przyprawiamy do smaku. Z tak powstałej masy lepimy klopsy oraz delikatnie obtaczamy je w mące. Piekarnik rogrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim klopsiki około 15-20 minut.
W tym czasie pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Soli aby puściły wodę. Kiedy woda odparuje dolewamy około 2 szklanek wody tak by powstał sos. Dodajemy jogurt oraz odrobinę mąki by sos stał się gęstszy. Na koniec przyprawiamy do smaku.
Ja podałam moje klopsiki z kaszą pęczak oraz zrobiłam nich sos tzatziki z dużą ilością czosnku:)
Smacznego
W.