Witajcie,
wilgotne i bardzo czekoladowe ciasto bez jajek, mleka i białego cukru to deser idealny dla FIT łasuchów. Na mojej liście ulubionych ciast od pierwszego kęsa stał się bestsellerem! Do przygotowania ciasta użyłam tortowej mąki orkiszowej i dużo dobrego ciemnego kakao. Dla osłody możesz użyć cukru kokosowego, ksylitolu miodu czy syropu klonowego/daktylowego. Przygotowanie nie zajmuje więcej niż 5 min – musisz tylko poczekać aż się upiecze i delikatnie przestygnie.
Składniki (forma o średnicy 16 cm)
- 190 g mąki orkiszowej
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 60 g cukru kokosowego lub ksylitolu/miodu
- 250 ml wody
- 5 łyżek oleju np. kokosowego (rozpuszczonego)
- szczypta soli
Polewa
- 4 łyżki mleka
- 5 kostek gorzkiej czekolady
- kilka posiekany orzeszków laskowych do dekoracji
Wykonanie
Do miseczki wsyp suche składniki: mąkę, kakao, cukier kokosowy/ksylitol, sodę oczyszczoną oraz sól. Bardzo dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników. W oddzielnym naczyniu wymieszaj wodę oraz olej (jeśli używasz miód wymieszaj go z mokrymi składnikami). Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie je ze sobą połącz. Tak przygotowaną masę przelej do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170-180 stopni przez około 30 min. Po upieczeniu zostaw na kilka minut w piekarniku a następnie wyciągnij i poczekaj jak wystygnie.
Przygotuj polewę. Do rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy. Gdy zacznie się gotować zdejmij z ognia. Dodaj czekoladę i mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia. Polej ciasto.
Wierzch udekoruj posiekanymi orzeszkami laskowymi.
Smacznego!