Witajcie,
przed nami upalna niedziela. Czas zatem na lody – cóż innego nie chłodzi lepiej? Z powodu tego, iż nie jem nabiału postanowiłam przygotować lody na mleku kokosowym w trzech wersjach smakowych: czekoladowym, naturalnym oraz truskawkowym – oczywiście smaki można dowolnie modyfikować poprzez dodanie ulubionych owoców czy innych dodatków. Aby je zrobić, trzeba poświęcić im trochę czasu jednak smak rekompensuje wszystko. Lody są idealne w letnie upalne dni. Sami spróbujcie:)
Składniki
– 400 ml mleczka kokosowego ( ja korzystam z mleczka EnerBio z Rossmanna – nie ma żadnych polepszaczy czy konserwantów)
– około pół szklanki wody
– 2 łyżki miodu
– szklanka truskawek
– 2 łyżki kakao
Wykonanie
Do pojemnika wlewamy całe mleczko kokosowe. Dodajemy wodę oraz miód. Całość dokładnie blendujemy. Tak przygotowaną masę dzielimy na 3 części ( lub w zależności od tego ile smaków chcemy przygotować). Jedną część zostawiamy bez dodatków – wychodzi naturalny lekko kokosowy smak. Do drugiej wsypujemy kakao i dokładnie mieszamy. Do trzeciej wrzucamy truskawki ( u mnie były mrożone, troszkę wcześniej je wyjęłam by się delikatnie rozmroziły) i blendujemy.
Wszystkie masy chowamy do zamrażalnika, dlatego najlepiej masę przelać do pojemników do przechowywania żywności. Następnie lody mieszamy co pół godziny przez 4 godziny czyli razem lody należy pomieszać 8 razy ( powoduje to, że lody są puszyste).
Moje lody posypałam preparowana gryką oraz polałam je polewą daktylowo-czekoladową. Doskonale smakowały by także z bitą śmietaną, którą również można ubić z mleczka kokosowego.
A jakie są Wasze ulubione dodatki do lodów? A może jadacie je solo? Piszcie w komentarzach:)
Smacznego!
W.
Zdrowo i smacznie! 🙂 Super!
Dziękuję:) Na prawdę są bardzo dobre;)