Witajcie,
sezon na cukinie w pełni. Można z niej zrobić różne pyszności od sosów, ketchupu czy spaghetti po ciasta. Postanowiłam wykorzystać cukinię jako bazę do mojego ciasta przez co jest zdecydowanie mniej kaloryczne niż tradycyjne wypieki. Cukinia ma dość delikatny smak przez co jest prawie niewyczuwalna. Dodatek przyprawy do piernika sprawia, że smakuje jak prawdziwy piernik! Środek jest dość miękki a skórka z zewnątrz chrupiąca – ideał! Spróbujcie sami!
Składniki:
– 0,5 kg cukinii
– 100 g mąki owsianej lub innej
– 2 jajka
– 40 g cukru/słodzika
– 3 łyżeczki kakao
– 1 łyżka syropu klonowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
– 1 łyżeczka cynamonu
Polewa
– 70 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
Cukinię obieramy i kroimy na kostkę.
Gotujemy w odrobinie wody do momentu aż zmięknie ( około 20 minut). Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie przestudzoną cukinię przekładamy do miski i miksujemy aż będzie dokładnie rozdrobniona. Następnie dodajemy jajka cały czas miksując. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier oraz przyprawy. Wlewamy syrop klonowy. Całość dokładnie ze sobą łączymy. Tak przygotowaną masę przelewamy do foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godziny.
Po tym czasie zostawiamy ciasto do wystudzenia. Czekoladę roztapiamy w rondelku i polewamy nią wystudzone ciasto.
Ciasto dobrze jest przechowywać w lodówce. Jest bardzo delikatne a cukinia jest prawie nie wyczuwalna. Z powodzeniem można nim zaskoczyć gości:)
Smacznego !
W.
Ej no muszę wypróbować 😛
polecam! cukinii praktycznie nie czuć;)
piekłam już jedno ciasto z cukinią . Jest niewyczuwalna faktycznie
A tego jeszcze nie widziałam. Piernik prezentuje się fenomenalnie 😀 Tylko pogratulować inwencji twórczej 🙂
http://alternatywypiecipol.blogspot.com/
Bardzo mi popękało na górze.Co zrobiłam źle?
Cukinia jest dość mokra może dlatego pękło. Mnie też delikatnie pękło ale polałam polewą i nic nie było widać;)
Dziękuję:*
Dokładnie;)