Witajcie,
ciasta bez pieczenia mają tę zaletę, że robi się je szybko i nie trzeba zbyt długo czekać aby je zjeść (nie mam na myśli tutaj serników itp. ciast, które przed podaniem trzeba dobrze schłodzić). Dzisiejsza propozycja to deser w formie ciasta o smaku orzechowo – kokosowym. Jest prosty i szybki w przyrządzeniu. Do jego przygotowania użyłam foremki tzw. “keksówki”.
Wartości odżywcze w 100 g: 380 kcal w tym: B: 7,4 g; W: 26 g; T: 27 g.
Składniki
Spód
– 4 wafle ryżowe
– 2,5 łyżki masła orzechowego
Masa
– 2 łyżki kaszy manny
– 0,5 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
– 2-3 łyżki syropu klonowego
– 80 g wiórek kokosowych
Polewa
– 50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
Wafle kruszmy bardzo drobno. Dodajemy do nich masło orzechowe i dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do foremki. W rondelku zagotowujemy mleko i gotujemy na nim kaszę mannę. Gdy zacznie gęstnieć wlewamy syrop klonowy oraz wsypujemy wiórki kokosowe. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy na spód. Pozostawiamy do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie polewamy nią nasze ciasto.
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Połączenie orzechów i kokosa smakuje bardzo pysznie! Taki deser nadaje się na podwieczorek jak i na drugie śniadanie.
Smacznego!
W.
Mniam mniam:-)