Przepis #234 Ciastka FIT Maxi King

Witajcie,

delikatne ciastka z FIT karmelowym nadzieniem oraz masą z serka mascarpone czyli ciastka Maxi King inspirowane batonikami Kinder Maxi King. Ciastko składa się z kruchego ciastka z trzech rodzajów mąki: migdałowej, kokosowej oraz owsianej (przez co ciastko jest bezglutenowe)’ masy na bazie serka mascarpone połączonego z jogurtem greckim; FIT karmelu czyli połączenia daktyli oraz masła orzechowego  a także aromatycznej polewy z dodatkiem chrupiących orzeszków. Ciastko jest bardzo sycące i delikatne w smaku. Idealnie sprawdzi się na deser lub drugie śniadanie:)

Składniki

(3-4 ciastka)

Wafelek

  • 0,5 szklanki mąki migdałowej
  • 0,5 szklanki mąki owsianej
  • 40 g mąki kokosowej
  • około 0,5 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego

Masa

  • 2 łyżki sera mascarpone
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki dowolnego słodzidła

Karmel

  • 50 g daktyli
  • 1 łyżka masła orzechowego

Polewa

  • 10 łyżek mleka roślinnego
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 5-6 orzechów laskowych lub migdałów

Wykonanie

Wafelek

Do miski wsypujemy mąkę migdałową, owsianą oraz kokosową. Mieszamy. Dolewamy mleka tyle by wszystkie mąki się połączyły i powstało zbite ciasto. Odkładamy na 10 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy (jeśli będzie się kleić możemy podsypać mąką kokosową) i wycinamy koła – musi ich być tyle by były do pary. Wycięte koła układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 przez około 10 min. Pozostawiamy do wystudzenia.

Masa
Ser mascarpone mieszamy z jogurtem oraz słodzidłem.

Karmel

Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 15 minut. Następnie daktyle odcedzamy. Blednujemy razem z masłem orzechowym na jednolitą masę.

Ciastka układamy na desce lub talerzu. Na każde ciasto kładziemy około 0,5 łyżki masy. Na środek wykładamy odrobinę karmelu. Ponownie kładziemy odrobinę kremu i przykrywamy drugim ciastkiem. Postępujemy tak z każdym ciastkiem. W rondelku podgrzewamy mleko oraz czekoladę. Mieszamy do połączenia składników. Do masy dodajemy posiekane orzeszki. Chwilę studzimy.  Tak przygotowaną masą oblewamy nasze ciastka. Chowamy do lodówki na kilka godzin lub zjadamy do razu;)

Do polewy możesz użyć dowolnego rodzaju orzeszków – oryginalnie są to orzechy laskowe. Przygotowany przeze mnie wafelek nie wymaga pieczenia – ja jednak zdecydowałam się go chwilę podpiec by był bardziej kruchy.

Smacznego!

Polecane

4 Comments

  1. Nie udało mi się rozwałkować ciasta, ciągle się rozpadało 🙁 Co mogłam zrobić źle? Za mało/dużo mleka?
    Rozłożyłam ciasto w formie do tarty i może coś tego wyjdzie – właśnie się piecze.

    1. A użyłaś wszystkich rodzajów mąk? Może faktycznie za dużo mleka? Było zbyt lejące to ciasto?

Dodaj komentarz