Witajcie,
pomysł na zrobienie kurczaka w sosie curry chodził mi już po głowie od dłuższego czasu. W końcu postanowiłam go zrobić i… od tego momentu stał się jedną z najczęściej goszczących potraw na moim stole. Połączenie delikatnego mleczka kokosowego oraz mięsa z dość intensywnym smakiem pasty curry to dla mnie połączenie idealne. Plusem jest to, że danie dość szybko się przygotowuje i można w nim łatwo przemycić sporą ilość warzyw. Spróbujcie koniecznie!
Składniki (3-4 porcje)
– 200 ml mleczka kokosowego
– 150 ml wody
– 2 łyżki pasty curry
– 1/2 opakowania mrożonej włoszczyzny w paskach
– pół czerwonej papryki
– pół piersi z kurczaka
– pół czerwonej cebuli
– 2 łyżeczki przyprawy curry
– sól, pieprz
– 1 łyżka oleju
Dodatkowo
– ryż – ilość wedle uznania
Wykonanie
Cebulkę siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso oraz paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do cebulki. Delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą curry. W oddzielnym garnuszku podsmażamy włoszczyznę, którą później dodajemy do kurczaka. Całość chwilę dusimy. Na koniec wlewamy mleczko kokosowe, wodę oraz dodajemy pastę curry. Całość zagotowujemy i ewentualnie przyprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem, który gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Smacznego!
W.