Na początek kilka zalet picia soków. Pijąc soki dostarczamy sobie wiele składników odżywczych, które w płynnej postaci są lepiej przyswajalne. Ponadto możemy szybciej i więcej „zjeść” warzyw i owoców ! Jak to możliwe? Zobacz – trudno na raz zjeść kilogram jabłek czy marchewki a tyle ) potrzeba aby uzyskać około 1 litra soku (w zależności od rodzaju składnika. Dzięki piciu soków jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi więcej różnorodnych warzyw czy owoców – nawet tych za którymi niezbyt przepadamy (miksując różne smaki możemy zamaskować smak tego, którego nie lubimy a powinniśmy spożywać ze względu na obecność składników odżywczych). I niewątpliwą zaletą jest to, że dzięki własnoręcznemu wyciskaniu soków spożywamy owoce oraz warzywa w surowej, pierwotnej postaci a jak wiadomo te mają najwięcej wartości odżywczych. Atutem jest także to, że taki domowy sok można ze sobą wszędzie zabrać i cieszyć się jego smakiem w domu czy w szkole.
W ostatnim poście przedstawiłam recenzję wolnoobrotowej wyciskarki Hurom –tutaj. A dzisiaj mam dla Was garść informacji jakie soki można z w niej przygotować. Zacznę od tego, że kiedy zamawiamy urządzenie zostaje do niego załączona książeczka z opisem jak przygotować nasze owoce i warzywa do zrobienia soku.
Znajdziemy w niej także wiele sokowych inspiracji. Na kolejnych stronach znajdują się także informacje o wartościach odżywczych, znajdujących się w warzywach i owocach. Przygotowując sok w urządzeniu należy pamiętać o przestrzeganiu kilku zasad:
– nie wkładanie do misy składników, które mogą uszkodzić urządzenie na przykład: ziaren kawy, korzeni czy bardzo twardych kawałków;
– przed włożeniem składników należy pozbyć się twardych elementów na przykład pestek ze śliwek;
– maksymalnie na jedno działanie można uzyskać 400 ml soku – potem trzeba opróżnić miąższ z urządzenia;
– przygotowanie składników według wskazówek podanych w załączonej książęce.
W załączonej książeczce znajdziemy także różne możliwości i warianty przygotowania naszego soku z podziałem na kolor: czerwony, żółty, zielony, fioletowy oraz biały – każdy z nich zawiera główny składnik odżywczy, który korzystnie wpływa na różne funkcje w naszym organizmie. Drugi wariant tworzenia soków opiera się na tym na co chcemy pozytywnie wpłynąć w naszym ciele. I tak możemy stworzyć sok: który wpływa na eliminację toksyn z naszego organizmu, działa korzystnie na nasz mózg. Trzeci wariant to podział owoców i warzyw podzielone na te, które zawierają wiele składników odżywczych w skórce lub w nasionach. Korzystając z wielu kombinacji sokowych można stworzyć pyszne napoje, które wpłyną pozytywnie na nasze ciało. Możliwości jest mnóstwo!
Korzystając z sezonowych owoców przygotowałam dla was propozycje na soki, które można z powodzeniem można zrobić w wyciskarce HUROM.
#1 „Szarlotka” w szklance
Do przegotowania soku potrzebna jest tylko dowolna ilość jabłek oraz odrobina cynamonu. Jabłka obieramy i pozbywamy się nasienia. Kroimy na mniejsze cząstki i wkładamy do misy. Dalej sok robi się sam. Na koniec posypujemy odrobiną cynamonu.
#2 Mandarynka w towarzystwie banana
Póki mandarynki są jeszcze smaczne postanowiłam wykorzystać je do zrobienia kolejnego soku. Aby było bardziej treściwie dodałam banana. Owoce obieramy i dzielimy na mniejsze cząstki. Wkładamy do urządzenia i za chwilę możemy cieszyć się pysznym sokiem. Możemy do niego dodać ulubione przyprawy oraz nasiona czy wiórki kokosowe.
Oczywiście stworzenia soku można wykorzystać liczne warzywa i owoce, jakie tylko mamy pod ręką.
Jestem ciekawa jakie są Wasze ulubione smaki soków? Wolicie bardziej owocowe czy warzywne?
W.