Witajcie,
też zdarza się Wam mieć problem z czym zjeść kanapkę? Przyznam się, że to moja największa zmora;/ O ile z innymi daniami nie ma problemu tak to co wyląduje na mojej kanapce stanowi czasami dla mnie wyzwanie. Dlatego eksperymentuję ostatnio z różnego rodzajami pastami i smarowidłami, którymi mogę posmarować chleb. Chciałabym się z wami podzielić przepisami na trzy proste bardzo proste pasty: o smaku śródziemnomorskim, pieczarkowym oraz groszkowym. Wszystkie przepisy znajdziecie poniżej.
Pasta o smaku śródziemnomorskim
Składniki
– 150 g sera feta
– 3-4 łyżki jogurtu greckiego
– 2 pomidorki koktajlowe
– sól, pieprz
– bazylia, oregano – świeże lub suszone
Wykonanie
Do miseczki wrzucamy ser feta oraz jogurt. Całość blendujemy. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidorki. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Dokładnie mieszamy.
Pasta pieczarkowa
Składniki
– 240 g pieczarek
– 4 jajka
– szczypiorek
– 1 łyżeczka oleju do smażenia
Wykonanie
Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni. Kiedy będą gotowe zostawiamy do wystygnięcia. Jajka gotujemy na twardo i także pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy pieczarki i jajka (możemy je przekroić na ćwiartki) zostaną wystudzone
przekładamy je do miski i blendujemy na jednolitą masę. Przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek – może również zblendować lub po prostu wymieszać.
Pasta z zielonego groszku
Składniki
– pół puszki zielonego groszku
– 3- 4 jajka
Wykonanie
Jajka gotujemy na twardo i pozostawiamy do wystudzenia. Do miski wrzucamy groszek oraz jajka podzielone na ćwiartki. Całość dokładnie blendujemy. Przyprawiamy do smaku.
Wszystkie pasty są bardzo proste i szybkie do zrobienia. A dodatkowo do ich przygotowania potrzeba tylko kilka składników! Takie smarowidło oprócz tego, że świetnie smakuje to jeszcze wygląda bardzo wiosennie. Spróbujcie koniecznie!
Smacznego!
W.