Przepis #334 Gwiazda Makowa na mące orkiszowej

Okres Świąteczny dla mnie pachnie ciastem z makiem – a dla Ciebie?🎄 Zamiast tradycyjnego makowca można zrobić na przykład Gwiazdę Makową, która nie tylko pysznie smakuje ale również efektywnie wygląda. Mój przepis bazuje na przepisie znalezionym gdzieś w Internecie – zmieniłam jednak składniki by było bardziej FIT. Zamiast tradycyjnej pszennej mąki wykorzystałam orkiszową a dla osłody dodałam miód. Potrzebna jest jednak szczypta cukru by drożdże nam wyrosły. Masę makową możesz przygotować samemu lub wykorzystać gotową już masę, którą przed Świętami znajdziesz w prawie każdym sklepie.

Składniki

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 25 g oleju kokosowego lub masła
  • 15 g drożdży
  • szczypta cukru
  • 40 g miodu
  • 180 ml mleka roślinnego lub zwykłego

Dodatkowo

  • 1/2 puszki masy makowej
  • 2 łyżki siekanych orzechów np. włoskich i migdałów
  • 2 łyżki miodu

Wykonanie

Do miski wsyp mąkę. Zrób w niej dołek i dodaj pokruszone drożdże. Posyp cukrem. Zalej letnim mlekiem – delikatnie zamieszaj. Odstaw na 15-20 do wyrośnięcia. Następnie dodaj miód, rozpuszczony olej kokosowy/masło oraz jajko. Całość dokładnie zagnieć. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Każdą z części rozwałkuj na wzór koła o podobnej średnicy. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia ułóż pierwsze koło. Posmaruj 1/3 masy makowej rozsmarowując na cieście i zostawiając 1 cm od brzegu nieposmarowany. Połóż kolejne koło i powtórz czynność jeszcze 2 razy. Gotowe ciasto podziel na 16 części – nie docinaj do samego środka. Każdy kawałek – dobierając w pary – obkręć 2 razy i zlep na końcu każdej pary. Odstaw na 20 min do wyrośnięcia. Przed upieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 min. Wystudź. Następnie polej ciasto rozpuszczonym miodem i posyp orzechami.

Smacznego!

Weronika.

Polecane

1 Comment

  1. Ta gwiazda wygląda bardzo efektownie. Fajnie, że “zwykła” mąka została zastąpiona orkiszową 🙂

Skomentuj Kobieca Strona Dietetyki Anuluj pisanie odpowiedzi