Zdrowy jednodniowy jadłospis – 1700 kcal

Wykorzystując smaki lata można wyczarować proste, szybkie i smaczne dania. Właśnie lato to najlepsza pora do przygotowywania kolorowych posiłków pełnych witamin. Korzystając z przepisów zawartych w moim ebooku “185 zdrowych jadłospisów” przygotowałam dla Was przykładowy zdrowy jednodniowy jadłospis – 1700 kcal. Posiłki są proste a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Każdy z nich możesz przygotować wcześniej i zabrać ze sobą.

Ebook” 185 zdrowych jadłospisów” to nowość na rynku ponieważ zawiera w sobie gotowe jadłospisy aż na 6 miesięcy czyli 900 przepisów. Wszystkie zawarte w nim przepisy nie zawierają białej mąki oraz białego cukru. Każdy posiada także informacje o kaloryczności oraz wartościach odżywczych.

Teraz ebook “185 zdrowych jadłospisów” zamówisz o 40 % taniej! Sprawdź tutaj. Promocja trwa do 15 sierpnia!

A teraz czas na menu! Koniecznie daj znać czy smakowałby Ci taki jadłospis:)

ŚNIADANIE – Placuszki z serka wiejskiego z sosem malinowym (Kcal: 367 B: 19 g W: 37 g T: 17 g)

Składniki

  • białko z 1 jajka (35 g)
  • mąka owsiana 1 łyżka (20 g)
  • serek wiejski (100 g)
  • soda oczyszczona szczypta
  • olej 1 łyżka (10 ml)
  • maliny ¾ szkl. (80 g)
  • miód 1 łyżka (15 g)

Wykonanie

Białko ubij na sztywną pianę. Mąkę wymieszaj z serkiem oraz sodą i dodaj ubite jajko. Całość delikatnie wymieszaj. Smaż placuszki z obu stron na złocisty kolor (jeśli masz dobrą patelnię, to smaż bez tłuszczu, jeśli nie, użyj łyżki oleju). Podawaj z sosem malinowym: maliny zblenduj z miodem (mus możesz podgrzać).

PRZEKĄSKA I – Bruschetta (Kcal: 249 B: 5 g W: 23 g T: 15 g)

Składniki

  • chleb pełnoziarnisty/orkiszowy 2 kromki (70 g)
  • oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
  • czosnek 1 ząbek
  • pomidor 1 średni (60 g)
  • bazylia świeża siekana lub suszona 1 łyżeczka

Wykonanie

Kromki chleba posmaruj oliwą z oliwek wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ułóż plastry pomidora, całość posyp bazylią. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (tryb góra-dół) przez ok. 10–15 min.

PRZEKĄSKA II – Ciasteczka owsiane (Kcal: 384 : 8 g W: 83 g T: 4 g)

Składniki

  • płatki owsiane 5 łyżek (50 g)
  • miód 1 łyżka (15 g)
  • banan 1 szt. (120 g)
  • rodzynki 1 łyżeczka (10 g)

Wykonanie

Płatki owsiane wymieszaj z miodem, dodaj rozdrobnionego banana oraz rodzynki. Wymieszaj całość na jednolitą masę. Uformuj ciastka i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180°C (tryb góra-dół) przez ok. 15–20 min.

OBIAD – Potrawka z cukinii (Kcal: 345 B: 24 g W: 21 g T: 19 g)

Składniki

  • cebula 1 szt. (80 g)
  • olej 1 łyżka (10 ml)
  • kiełbaski drobiowe 2 szt. (80 g)
  • papryka czerwona 2 średnie (250 g)
  • cukinia 1 średnia (200 g)
  • woda odrobina
  • passata pomidorowa (250 ml)
  • sól, pieprz, czosnek suszony

Wykonanie

Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz pokrojoną w grubszą kostkę paprykę. Smaż do miękkości. Cukinię obierz i pokrój w większą kostkę, wrzuć do garnka i podlej całość odrobiną wody. Gotuj do miękkości. Następnie dodaj podsmażone składniki. Wlej passatę, wymieszaj i duś jeszcze przez ok. 5 min. Przypraw do smaku.

KOLACJA – Omlet z parmezanem (Kcal: 424 B: 33 g W: 1 g T: 32 g)

Składniki

  • olej 1 łyżka (10 ml)
  • wędlina chuda 2 plastry (25 g)
  • jajka 2 szt. (120 g)
  • sól, pieprz
  • parmezan (30 g)
  • szczypiorek siekany 1 łyżeczka

Wykonanie

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną wędlinę. Wbij jajka, a całość przypraw do smaku. Smaż, aż jajko się zetnie. Przed podaniem posyp startym parmezanem oraz szczypiorkiem.

Smacznego!

Weronika.

Polecane

1 Comment

  1. witaj! wspaniałe przepisy! czy jadłospis i z przepisów mogą korzystać cukrzycy tp 2 pozdrawiam!

Dodaj komentarz