Przepis#304 Zielony Kopiec Kreta – bez glutenu (FIT)

Witajcie, „Zielono mi….” gdy za oknem zrobiło się zielono w kuchni też zagościła zieleń! Zielony Kopiec Kreta o bardzo intensywnym kolorze idealnie sprawdzi się jako letni deser a także dekoracja stołu (którą później można zjeść oczywiście:)) – nieprawdaż? Ciasto jest bezglutenowe oraz bez białego cukru. Swój zielony kolor zawdzięcza szpinakowi, który dodałam do masy biszkoptowej. Możesz użyć świeżego lub mrożonego szpinaku a instrukcje jak go dokładnie  przygotować znajdziesz w przepisie poniżej. Do przygotowania biszkoptu użyłam tradycyjnie mąki kukurydzianej. To mój sprawdzony przepis na biszkopt, który sprawdza się do wielu przepisów. Biszkopt z dodatkiem szpinaku wymaga trochę dłuższego czasu pieczenia – około 30 minut powinno wystarczyć ale dla pewności po upływie tego czasu sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone (może być lekko wilgotne dzięki dodatkowi szpinaku).  Do ciasta dodałam także świeże owoce. By pozostać w zielonej tematyce wybrałam kiwi ale inne świeże owoce tak się sprawdzą. Krem to serek homogenizowany z dodatkiem ksylitolu oraz mąki kokosowej by zagęścić serek. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.

Jak Ci się podoba taki zielony deser? 

Składniki (forma o średnicy 16 cm)

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 1,5 łyżki ksylitolu
  • szczypta proszku do pieczenia
  • około 100 g szpinaku: mrożonego lub świeżego

Masa

  • 300 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 4 łyżeczki mąki kokosowej

Dodatkowo

  • 2 kiwi

Wykonanie

Jeśli używasz mrożonego szpinaku najpierw go rozmroź a następnie zblenduj na gładką jednolitą masę. Jeśli wykorzystasz świeży szpinak: listki świeżego szpinaku gotuj przez kilka minut aż puści kolor, odcedź i zblenduj na gładką masę.

Biszkopt

Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec dodaj ksylitol. Ciągle miksując dodawaj po kolei po jednym żółtku po każdym dokładnie miksując. Następnie powoli dodaj pulpę szpinakową. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj tylko do połączenia składników. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Pozostaw do wystudzenia.

Kiedy ciasto wystygnie zetnij delikatnie wierzch (około 1 – 2 cm) a następnie wydrąż środek tak by nie uszkodzić spodu oraz ścianek ciasta. Resztki ciasta zostaw – przydadzą się na wierzch.

Masa

Serek homogenizowany wymieszaj z ksylitolem oraz mąką kokosową. Odstaw na kilka minut. Na spodzie ciasta ułóż pokrojone w plasterki kiwi oraz wyłóż masę tworząc tzw. kopczyk. Ciasto, które zostało poskub na kawałeczki i posyp wierzch ciasta by przykryło masę.

Ciasto włóż do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia.

Smacznego!

Polecane

2 Comments

  1. Cudny! No po prostu cudny! 🙂 Muszę koniecznie go wypróbować :)!

    1. Dziękuję;) i życzę smacznego:)

Dodaj komentarz