przepisy

Przepis #142 Chrupiące ciasteczka czekoladowe – bez mąki, cukru i laktozy

Witajcie,
czy możecie sobie wyobrazić zdrowe ciastka bez mąki, mleka, tłuszczu, cukru oraz tłuszczu? Pewnie stwierdzicie, że  takie nie istnieją… a ja mam dzisiaj właśnie przepis na takie zdrowe słodkości! Są wegańskie bez laktozy i glutenu (jeśli wybierzecie płatki owsiane bezglutenowe) oraz dodatku cukru (zawierają tylko ten naturalnie pochodzący z owoców). Oprócz tego robi się je bardzo szybko – ale uwaga równie szybko znikają! Dlatego musicie ich spróbować!

Wartości odżywcze na 100 g: 132 kcal w tym: B: 3,3 g; W: 24 g; T: 1,5 g. 



Składniki
–  1 duży banan lub 2 mniejsze 
– małe jabłko 
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżeczka cynamonu
– 6 daktyli
– 8 łyżek płatków owsianych



Wykonanie
Banana obieramy i rozgniatamy widelcem. Jabłko również obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do banana. Dorzucamy kakao, cynamon oraz płatki owsiane. Daktyle kroimy w kostkę i dorzucamy do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy łyżką lub dłonią formujemy kulki, które układamy na papierze do pieczenia lekko je dociskając. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-30 minut.



Ciastka sprawdzą się jako podwieczorek lub drugie śniadanie. Z powodzeniem można je zapakować na wynos. Do masy można również dodać inne bakalie czy dodatki.



Smacznego!
W.

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *