przepisy

Przepis #141 Wafle “Princessa” – bez białego cukru

Witajcie,
w sumie to do końca nie wiedziałam  jak nazwać mój dzisiejszy deser – czy to bardziej wafle czy ciastka? Ale chyba bliżej im do wafli:) Przekładane kokosowym kremem przypominają wafelki Princessa- idealne dla wielbicieli kokosa. To co gotowi na nowy przepis? 🙂 jeśli tak to zapraszam poniżej:)

Wartości odżywcze na 100 g: 311 kcal w tym:  B: 5 g; W: 20 g; T: 23 g. 

Składniki
(ilość wafli zależy od wielkości jakie chcemy uzyskać)
Wafle
– 2 białka
– 70 g oleju kokosowego
– 100 ml mleczka kokosowego
– 2 -3 łyżki syropu klonowego lub innego słodzika
– 100 g mąki orkiszowej
Masa
– 1 łyżeczka masła orzechowego
– 1-2 łyżki syropku klonowego lub innego słodzika
– 150 ml mleczka kokosowego
– 2 łyżki wiórek kokosowych – można dodać więcej (musi powstać bardzo gęsta masa
Dodatkowo
– mus kokosowy (ja swój kupiłam w Biedronce)


Wykonanie
Wafle
Do miseczki wrzucamy białka, mleczko kokosowe oraz słodzik. Mieszamy. Olej rozpuszczamy i powoli wlewamy do naszej masy. Na koniec wsypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy tak by nie powstały grudki. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy (dość cienko). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10-15 minut i następnie około 10 minut w temperaturze 150 stopni. Pozostawiamy do wystudzenia. Lekko ciepłe ciasto kroimy na kawałki wielkości wafli.
Masa
W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczko kokosowe z słodzikiem praz masłem orzechowym. Na koniec wsypujemy wiórki i dokładnie mieszamy. Chowamy do lodówki na 2-3 godziny. Przestudzoną masą przekładamy nasze wafle. Wierzch smarujemy musem kokosowym. 



Wafle przechowujemy w lodówce. Zamiast musu kokosowego wierzch można polać rozpuszczoną gorzką czekoladą. Idealnie sprawdzą się na przekąską lub słodki deser.



Smacznego!
W. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *