Witajcie,
kolejny wypiek, który króluje na większości Wielkanocnych stołów to Mazurek. I choć w mojej rodzinie nie było tradycji pieczenia mazurka jak postanowiłam to zmienić:) I tak powstał mój pierwszy mazurek, na którego przepisem chce się z Wami podzielić bo wyszedł całkiem dobry:) Można go przygotowywać na wiele różnych sposobów oraz z różnymi dodatkami. Podstawa to spód ciasta, które ja zrobiłam z mąki orkiszowej a nadzienie oczywiście czekoladowe:) A w Waszych domach pieczenie mazurka na Wielkanoc?
Wartości odżywcze na 100 g: 326 kcal w tym; B: 8,2 g; W: 29 g; T: 18,8 g.
Składniki
Spód
– 1 szklanka (130g) mąki orkiszowej
– 1 jajko
– 2 łyżki cukru kokosowego lub innego słodzidła
– 40 g oleju kokosowego
– 1-2 łyżki jogurtu greckiego
Nadzienie
– 70 g gorzkiej czekolady
– 75 g mleczka kokosowego
– 30 g syropu klonowego lub innego płynnego słodzidła
– 40 g masła orzechowego
Dodatkowo
– bakalie do dekoracji
Wykonanie
Na blat/stolnicę wysypuję mąkę. Dodajemy jajko, słodzik, olej w stałej formie oraz jogurt. Całość dokładnie zagniatamy. Dzielimy na pół i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
W między czasie przygotowujemy nadzienie. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy mleczko i energicznie mieszamy. Następnie wlewamy syrop klonowy oraz masło orzechowe. Całość mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto wyciągamy z lodówki. Z jednej części robimy spód rozwałkowując ciasto a z drugiej często ciasta wyklejamy boki (na przykład robimy rulon, który przyklejamy do spodu). Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie wylewamy na spód naszą czekoladową masę i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Ozdabiamy wedle uznania.
Przed podaniem mazurka warto wyciągnąć chwilę wcześniej z lodówki.
Smacznego !
W.
Takiej wersji mazurka jeszcze nie widziałam 🙂 Spróbuję i dam znać!