Witajcie,
za niespełna dwa tygodnie Wielkanoc ( choć dzisiaj u mniej pogoda raczej Bożonarodzeniowa), dlatego zabrałam się za przygotowywanie świątecznych przepisów dla Was. Jako pierwszy postanowiłam zrobić Tofurnik. Zrobienie tego ciasta chodziło już za mną od dawna. Pomyślałam, że zbliżająca się Wielkanoc jest idealnym momentem by go w końcu zrobić. Postawiłam na połączenie migdałów i wanilii a także gorzkiej czekolady. Muszę Wam powiedzieć, że wyszedł na prawdę pyszny dlatego czym prędzej chcę się z Wami podzielić moim przepisem – może kogoś zainspiruję. Poniższe składniki są na małą tortownicę o średnicy 16 cm (nie byłam pewna jaki będzie efekt mojego eksperymentu, dlatego wolałam użyć mniejszej formy:))
Wartości odżywcze w 100 g (bez polewy) 208 kcal w tym: B: 9 g; W: 12, g; T: 14 g.
Składniki
Spód
– 75 g gorzkiej czekolady
– 40 g masła orzechowego
– 75 ml mleczka kokosowego
– 35 g syropu daktylowego lub innego słodzidła w płynnej postaci
Masa
– 360 – 400 g tofu naturalnego
– 200 ml mleczka kokosowego
– sok z 1/2 cytryny
– 1,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 3-4 łyżki miodu lub innego dowolnego słodzidła
– 3-4 łyżki płatków migdałowych
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego (to można pominąć)
Dodatkowo
– pół tabliczki gorzkiej czekolady
– 2 łyżki płatków owsianych
Wykonanie
Spód
Przygotowanie spodu zaczynamy dzień wcześniej. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. W oddzielnym garnuszku podgrzewamy mleczko kokosowe, które następnie wlewamy do roztopionej czekolady. Dokładnie mieszamy. Dodajemy masło orzechowe oraz słodzidło. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostawiamy do wystudzenia a następnie chowamy na noc do lodówki.
Następnego dnia wyciągamy naszą masę z lodówki i pozostawiamy na chwilę aby ociepliła się do temperatury pokojowej by łatwo ją było rozprowadzić na dnie formy. Na czas przygotowania masy chowamy formę z czekoladowym spodem do lodówki.
Masa
Tofu odsączamy z nadmiaru wody. Przekładamy do miski. Wlewamy sok z cytryny i dokładnie blendujemy. Następnie wsypujemy budyń, sodę oczyszczoną oraz mąkę ziemniaczaną. Ponownie blendujemy. Potem dodajemy mleczko kokosowe oraz słodziło. Blendujemy na jednolitą masę. Na koniec wsypujemy płatki migdałowe i mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut a następnie przez 15 minut w temperaturze 150 stopni. Kiedy ciasto się upiecze pozostawiamy je do wystudzenia.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, którą polewamy wierzch ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto najlepiej smakuje schłodzone. Może być świetną alternatywą dla tradycyjnego sernika. Nie zawiera laktozy, glutenu oraz jest wegańskie.
Smacznego!
W.