przepisy

Przepis #102 Tort FIT “Mars”

Witajcie,
przepis na to ciasto miał się pojawić jeszcze przed świętami (stąd świąteczna aranżacja na zdjęciach) ale uznałam, że lepiej będzie pasował na sylwestrowe imprezy. Tort powstał na wzór batona Mars. Jest bardzo delikatny w smaku. A dodatkowo bezglutenowy! Idealnie wpasuje się w sylwestrowe klimaty!🎇🎆 Wartości odżywcze na 100 g (jako słodzik został policzony ksylitol) 238 kcal w tym: B: 7 g; W: 23 g; T: 13,4 g.



Składniki
Biszkopt
– 4 jajka
– 40 g mąki kukurydzianej lub kokosowej
– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 2 – 3 łyżki cukru lub innego słodzika
– 2 łyżki kakao

Kakaowy krem
– opakowanie serka mascarpone
– duże opakowanie jogurtu greckiego
– 2 łyżki kakao
– 2 -3 łyżki cukru lub innego słodzika

Karmel
– 200 g daktyli

Polewa
– 40 g gorzkiej czekolady
– 10 g oleju kokosowego



Wykonanie
Dzień wcześniej daktyle zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na całą noc. 
Jogurt  grecki wykładamy na ręcznik papierowy ułożony na durszlaku lub sicie, które kładziemy nad miską. Wkładamy do lodówki i pozostawiamy na całą noc.

Biszkopt
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodzik. Następnie dorzucamy po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną. Energicznym ruchem mieszamy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy i pieczemy przez około 20 – 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie zostawiamy biszkopt to wystudzenia. Kiedy ostygnie dzielimy go na dwie części.

Kakaowy krem
Do miski przekładamy jogurt oraz serek mascarpone a następnie miksujemy. Dodajemy słodzik oraz kakao. Całość łączymy na jednolitą masę. 2/3 masy wykładamy na pierwszy krążek biszkoptu i przykrywamy drugim. Na wierzch wykładamy pozostałą część masy.



Karmel
Daktyle odsączmy bardzo dokładnie  z wody. Następnie blendujemy na jednolitą masę. Całość wykładamy na nasze ciasto.

Polewa
W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy oraz gorzką czekoladą. Polewamy ciasto. 



Tort przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje po schłodzeniu. Musicie go koniecznie spróbować!

Smacznego!
W. 


3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *